Живадин Јовановић: Агресија на СРЈ била је део стратегије продора НАТО-а на Исток

zivadin jovanovic

Поводом 25 година од почетка оружане агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију, у Београду сутра почиње дводневна Међународна конференција „Од агресије до новог праведног поретка“. Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних и један од организатора тог форума, истиче за РТС да је агресија на СРЈ била само део стратегије експанзије НАТО-а на Исток. Указује да тада није била бомбардована само Србија, тадашња Југославија, већ да су бомбардовани сви на планети.

Некадашњи министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић је нагласио да је агресијом на СРЈ направљен преседан и да је уследио читав ланац сличних интервенција у другим деловима света. Међутим, каже да се сада већ види да је свет, глобално, постао свестан опасности интервенционизма и да поставља брану.

Указује да је оружана агресија завршена 10. јуна 1999. године, али да је настављена другим средствима.

„Ми смо суочени данас са врло израженим притисцима западних водећих земаља да признамо одузимање или како би чешки редитељ (Вацлав) Дворжак рекао – отимање Косова и Метохије. Ми се са тим не можемо сагласити, разуме се, и ми морамо тражити решење које ће бити уравнотежено, које ће бити компромис, али које ће бити одрживо. Нема одрживог решења ултиматумима или наметањем“, наглашава Јовановић за РТС.

Сматра да још постоји велики потенцијал за непризнавање тзв. Косова. Да су многе земље пожуриле да признају нешто што није за признавање и да се сада у новим условима враћају поштовању одлука Савета безбедности Уједињених нација.

Подсећа да је одмах после агресије протерано око 250.000 Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије. Наглашава да они ни после 25 година немају могућности нити услова да остваре своје гарантовано право на слободан и безбедан повратак и да тај егзодус није заустављен.

НАТО наставља политику „отворених врата“

Јовановић додаје да су се након тог преседана наставила да отварају жаришта у другим деловима света – Либија, Ирак, Сирија, Мали.

„Није никаква тајна да је напад на нашу земљу 1999. године представљао део стратегије експанзије НАТО-а на Исток. Они који су то предузимали били су охрабрени чињеницом да им се нико не супротставља“, каже Јовановић.

Указује да је НАТО, када је бомбардовао нашу земљу имао 19 чланица, а данас, после 25 година има 32 и да се тзв. политика „отворених врата“ наставља.

„То је опасност и она је довела пре свега до милитаризације европског континента. Већ 1999. године почела је да се гради највећа војна база на свету, Бондстил код Урошевца. Али, то је само била прва у низу која ће уследити у Бугарској, Румунији, Пољској и тако даље. Сваки пут даље на Исток“, упозорава бивши шеф дипломатије.

Указује и да су сваке године све масовније војне вежбе. У почетку су биле под једним заједничким именом „Бранилац Европе 20, 21, 22“, а сада су вежбе, као што је у Балтику у којима учествује око 100.000 војника.

„Таквих вежби није било у последњих 20 година. То је нешто што нас забрињава. Време је да се сви више посветимо изналажењу путева за деескалацију, за детант, за дијалог, за коегзистенцију. Не морамо бити сви исти, не морамо сви исто мислити, али сви морамо живети на истој планети, ми у Европи на истом континенту. И морамо тражити путеве како да испоштујемо једни друге, а не како да једнима и другима намећемо своје стандарде или своју вољу“, закључује Јовановић.

„Од агресије до новог праведног поретка“

Посебно истиче да, док се боримо за безбедност и права Срба који су и даље на Косову и Метохији, паралелно морамо подсећати и тражити остваривање права на безбедан, слободан и достојанствен повратак свих протераних.

„Ако су се сви други вратили у своје домове, шта је то што спречава међународну заједницу да омогући повратак 250.000 протераних Срба и других неалбанаца? Није то однос према избеглиштву или питању расељених лица, то је однос према српској нацији на Балкану. И морамо да се сетимо да су наши пријатељи у оно време бомбардовања и данас једнако схватили, није била бомбардована Србија, ондашња Југославија, сви смо били бомбардовани на планети јер се то, корак по корак, ширило у свету“, поручује Јовановић.

Дводневна Конференција „Од агресије до новог праведног поретка“ почиње сутра у 10 часова у Дому Војске Србије у Београду. Очекује се да ће на Конференцији, поред представника државних органа, верских институција и организатора, говорити и бројни гости из земаља са свих континената.

Извор:
НСПМ