Трампов зет Џаред Кушнер „бацио око“ и на обалу Појаса Газе

US President Donald Trump (L) congratulates his son-in-law and senior advisor Jared Kushner after the swearing-in of senior staff in the East Room of the White House on January 22, 2017 in Washington, DC. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Џаред Кушнер, бивши саветник свог таста Доналда Трампа у Белој кући похвалио је „веома вредан“ потенцијал „имовине на обали“ Газе, сугеришући да Израел треба да уклони цивиле док „чисти“ ту палестинску територију уз Средоземно море.

„Имовина на обали у Гази могла би бити веома вредна ако би се људи усредсредили на стварање средстава за живот“, рекао је Кушнер 15. фебруара у разговору објављеном овог месеца на YоуТубе каналу Блискоисточне иницијативе, програма Кенедијеве школе владавине Универзитета Харвард – о чему је у уторак први известио лондонски лист „Гардиан“.

„Тамо је мало несрећна ситуација, али мислим да бих из перспективе Израела дао све од себе да иселим људе, а затим то очистим“, додао је Кушнер и додао: „Али мислим да Израел није изјавио да не жели да се касније људи тамо врате“.

Око 1,5 милиона расељених Палестинаца се склонило у градић Рафу на југу Газе, док Израел настоји да војно елиминише тамо владајући палестински покрет Хамас због смртоносног напада те групе 7. октобра на југ Израела. Више од 30.000 Палестинаца је погинуло, а 70.000 рањено у Појасу Газе од почетка израелског рата против Хамаса.

У разговору прошлог месеца Кушнер је рекао да би се „правилном дипломатијом“ могли извести цивили из Газе потенцијално у Египат и наговестио и план за пустињу Негев у јужном Израелу: он би „булдожером поравнао део Негева и покушао да тамо пребаци људе“ – Палестинце. Додао је: „Знам да то неће бити популарно, али мислим да је то боља опција, тако да се може ући и завршити посао“ у Гази.

Кушнер је радио на широком спектру питања и политика у Трамповој администрацији, укључујући мировне напоре на Блиском истоку. Напомињући да није заинтересован да се поново буде у Белој кући ако Трамп победи на председничким изборима у новембру, Кушнер је рекао да је усредсређен на свој инвестициони посао и живот с породицом на Флориди далеко од очију јавности.

Извор:
Н1 ИНФО