У ГРЧКОЈ ЛУЦИ АЛЕКСАНДРПУЛОС ИЗ ТЕРЕТНОГ БРОДА ИСКРЦАНИ АБРАМСИ, БРЕДЛИЈИ И ОКЛОПНА ВОЗИЛА JLTV! ПОЧЕЛО РАСПОРЕЂИВАЊЕ 3.500 АМЕРИКАНАЦА

nato konvoj

Пише: Андреј Млакар

Велики теретни брод Leroy A. Mendonica недавно је упловио 14. марта 2024. у грчку луку Александрпулос на истоку Грчке, удаљену 65 км од границе са Турском која је постала главна логистичка лука за снабдевање америчких трупа у базама на истоку Европе (Румунија и Грчка) које се размештају на овом правцу због близине границе са Украјином и Молдавијом.

Из брода је према неким информацијама истоварено око 3.000 примерака војне опреме, највећи број су борбена возила пешадије M2 Bradley тенкови M1A2 Abrams, лака оклопна возила за подршку JLTV , тешке цитерне, лаки теренци и теренска возила.

Како је наведено опрема је допремљена у склопу напора да САД повећају капацитете НАТО пакта на истоку Европе.

Како се наводи доремљена опремеа у луку Александропулос намењена је борбеној групи 3. оклопне бригаде 4. пешадијске дивизије НАТО-а.

Поменута јединица има седам батаљона, а укупно бројно стање једнице износи 3.500 војника који ће већином бити распоређени широм Европе како би омогућили одбрану територије НАТО пакта.

Заједно са Сједињеним Државама, још пет НАТО савезника користи ову луку за своје логистичке мисије: Француска, Италија, Велика Британија, Шпанија и Португал.

Неколико дана касније кроз Бугарску примећени су конвоји вучних возова који пребацују борбена возила пешадије Бредли. Претпоставка је да су намењени у базу Сливен где ће бити размештена возила у оквиру јачања НАТО снага у Европи.

Извор:
ТВ ФРОНТ