УЖИВО Историјска Путинова победа: Пребројано 99,71 одсто гласова, Путин освојио више од 87 одсто

putin

У Русији су завршени председнички избори и већ су пребројани скоро сви гласови

На основу 99,71 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,31 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,21, лидер комуниста Николај Харитонов 4,3 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију „Нови људи“ 3,83 одсто.

У првом обраћању након победе, Путин је рекао да је извор снаге у земљи руски народ, а висок одзив на изборима повезао са драматичношћу ситуације и чињеницом да Русија брани свој развој са оружјем у руци.

„Када смо били заједно, нико у историји није успео да нас застраши и никада неће. У данашњим условима рад на изборима у Русији није само рутински посао. Овај посао укључује ризик по живот. Погледајте само како се ради на новим територијама. Али то су људи далеко од војних занимања. Они се ничега не боје, раде, испуњавајући своју дужност према отаџбини“, јасно је поручио Путин.

И западни медији пренели су вест о Путиновој победи, па британски лист „Фајненшл тајмс“ пише да је Путин овом победом најдуже на власти још од времена Јосифа Стаљина упркос покушајима Запада да уведе жестоке економске санкције против Москве због напада на Украјину.

Амерички „Њујорк тајмс“, са друге стране, наводи да опозиција у Русији није остварила никакав успех.

Шпански „Мундо“ наводи да ће Путин, након што му се заврши и овај шестогодишњи мандат, бити лидер Русије који је најдуже на власти за последња два века.

Британски „Гардијан“ пише да је Путин победио на изборима са огромним бројем гласова, али и да је такав резултат био неизбежан.

Шпански „Паис“ наводи да резултати избора показују да је Путин однео „громогласну победу“ што је посебно важно имајући у виду да је излазност била поприлично висока.

Све информације о председничким изборима пратите из минута у минут у нашем блогу уживо.

  • 18. мар 2024 • 08:02

    08:02

    Поповић: Резултати избора у Русији показују да се народ ујединио око свог лидера

    Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић рекао је да први резултати председничких избора у Русији према којима убедљиво води актуелни председник Владимир Путин показују да су се грађани Русије ујединили око свога лидера, што се увек дешава у тешким тренуцима.

    „Мислим да је у овом случају народ заиста реаговао онако како се дешава када их сви нападају, када их цели свет напада, да су се људи ујединили. Ујединили су се око свога лидера, што се увек дешава у тешким тренуцима“, изјавио је Поповић за Танјуг.

  • 07:44

    Крим изабрао Путина

    Владимир Путин освојио је 93,60 одсто гласова на Криму након обраде 100 одсто гласачког материјала.

    Коначна излазност у републици била је 89,76 процената.

    Данас је тачно 10 година од поновног уједињења Крима са Русијом.

    На данашњи дан 2014. године председник Русије Владимир Путин потписао је споразум између Русије и Републике Крим о укључивању полуострва као равноправног субјекта у састав Руске Федерације.

  • 07:19

    Ким Џонг Ун честитао Путину победу

    Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун упутио је честитке Владимиру Путину на победи на председничким избори.

    Порука ће бити прослеђена руском Министарству спољних послова преко амбасаде Северне Кореје у Русији, преносе „РИА Новости“.

  • 07:03

    Пребројано 99,67 одсто гласова

    На основу 99,67 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,32 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,2, лидер комуниста Николај Харитонов 4,3 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију „Нови људи“ 3,82 одсто.

  • 07:00

    Рекордна излазност у иностранству

    У иностранству је на руске председничке изборе до 08:30 по московском времену гласало 372.000 људи, ово су до сада невиђене бројке, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси ТАСС.

  • 06:51

    Амбасада Русије у САД шаље протесну ноту властима

    Руске дипломате ће већ данас послати ноту америчким властима због деловања тајне службе у амбасади на дан избора, поручио је Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

    Наиме, тајна служба је дозволила блокирање улаза у руску амбасаду и стварање препрека руским грађанима који су дошли да гласају, а такође је дозволила „агитацију провокатора“ како људи не би дошли да гласају, објаснио је амбасадор.

    Неприхватљиво је што тајна служба није узела у обзир забринутост руских дипломата, навео је Антонов и обећао да ће на редовним састанцима и у Белој кући и у Стејт департменту одвојити неколико минута да укаже на неадекватно обезбеђење амбасаде.

    Током избора у руској амбасади у Вашингтону виђени су људи у одећи са украјинским симболима, као и они који су „покушали да вређају“ дипломате, појаснио је руски амбасадор.

    „То су изоловани случајеви. И њима смо указивали да и они као држављани Русије имају свако право да искористе своје уставно право, да узму гласачки листић и изаберу онако како мисле“, рекао је дипломата.

    Руске дипломате тражиће од власти САД да зауставе прогон својих сународника, нагласио је Антонов.

    Са друге стране, председнички избори су показали да се све више грађана интересује за ситуацију у Русији и спољну политику земље, додао је амбасадор.

    „Поверење Путину отклања сва питања о исправности политичког курса Руске Федерације, људи подржавају политику председника“, нагласио је Антонов.

    Амбасадор Русије у САД је у 20 часова по локалном времену прогласио завршетак гласања на бирачком месту бр. 8388.

    „Укупно 969 суграђана испунило је своју грађанску дужност и учествовало на изборима за председника Руске Федерације. Изражавање воље протекло је у искреној, празничној атмосфери. Захваљујемо се свима који су дошли и показали активну грађанску позицију“, наводи се у саопштењу амбасаде.

  • 06:29

    Зеленски се захвалио украјинској војсци за терористичке нападе на РФ

    „Ових недеља су многи видели да и руски систем ратовања може да буде рањив и да нашим оружјем можемо да допринесемо тој рањивости. Захваљујем се Оружаним снагама Украјине, Служби безбедности Украјине и Главној обавештајној управи“, рекао је Зеленски у видеу обраћању које је објавио на Телеграму.

    То је је био украјински домет и оно што украјински дронови могу, рекао је Зеленски и нагласио да ће Украјина сада увек имати своју ударну снагу на небу.

    Украјинске снаге су сва три изборна дана, али и непосредно пре почетка председничких избора у Русији, до сада невиђеним интензитетом нападале пограничне области Руске Федерације, али и бирачка места и грађане који су на територији нових руских региона први пут изражавали своју бирачку вољу.

    Како је саопштило руско Министарство одбране, сви напади су одбијени, ракете и дронови оборени, није допуштен продор украјинске војске на територију Руске Федерације. Међутим, међу руским цивилима је ипак било жртава.

    „Цивили су били и остали главни циљ Кијева“, указао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко у разговору са РТ Балкан.

  • 06:21

    Апсолутна победа Путина у Москви, Севастопољу, Чеченији

    У Севастопољу, после обраде свих гласова, резултати показују да је Путина одабрало 92,6 одсто бирача.

    Даванков је добио 2,88 процената гласова, Харитонов – 2,07, Слуцки – 1,54.

    Што се тиче Москве, где су такође пребројани сви гласови, Путин је освојио чак 85,13 одсто гласова.

    И у Чеченији, Саратовској и Рјазанској области Путин је однео апсолутну победу.

  • 06:12

    Рекордна излазност на Западном Балкану

    Рекордно висока излазност забележена је данас на изборима за председника Русије у земљама Западног Балкана, саопштиле су руске амбасаде, преносе медији.

    На гласању у Србији, одржаном у школи при руској амбасади на Новом Београду, забележена је „веома висока излазност“, навели су из амбасаде Русије у Београду, додавши да је гласало више од 4.700 бирача, преноси РИА.

    Из руске амбасаде у Подгорици саопштили су да је излазност била „рекордна“ и да је гласало 1.500 бирача.

    „Све је протекло сасвим мирно, без икаквих инцидената. Излазност је била веома, веома висока“, навели су из амбасаде.

    Гласање у амбасади одржано је и у Северној Македонији, у Скопљу, где је изашло 210 особа, што је дупло више него иначе, наводи руска агенција.

    Руске дипломате у Босни и Херцеговини саопштиле су да је на бирачком месту у Сарајеву гласало 112 бирача, док је 46 особа раније искористило своје бирачко право у Бањалуци.

    У руској амбасади у Албанији гласало је 126 држављана Русије.

    „Избори су одржани у нормалном окружењу, без прекршаја“, навели су из амбасаде.

     

Извор:
РТ