Почело гласање на председничким изборима у Русији – гласање ће трајати три дана, до недеље

izbori rusija

Гласање на руским председничким изборима већ је почело на Далеком истоку, а бирачка места би требало да се постепено отварају широм земље у 8 ујутро по локалном времену. Гласање ће трајати три дана, до недеље.

Ове године четири кандидата конкуришу за челно место. Актуелни председник Владимир Путин, који се кандидује као независни кандидат, суочава се са лидером десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонидом Слуцким, кандидатом комуниста Николајем Харитоновом и Владиславом Даванковом, који представља либерално-центристичку партију „Нови људи“.

Ово ће бити први председнички избори у Русији након уставне реформе 2020. године, којом је утврђено ограничење од два шестогодишња мандата за било коју особу која обавља функцију шефа државе. Међутим, реформа је такође довела до тога да су Путинови ранији мандати „поништени“, што му је омогућило да се поново кандидује за пети мандат.

Осим гласања на бирачким местима, становници око 28 региона могу да гласају онлајн, путем електронског система за гласање.

Према проценама Руског центра за истраживање јавног мњења (ВТСИОМ), предвиђа се да ће избори имати висок одзив од око 71 одсто. Превремено гласање је већ одржано у неколико удаљених области, а око два милиона људи је већ гласало, показују званични подаци.

Анкете и истраживања јавног мњења које објављују руски државни медији показују да Путин ужива подршку око 80 одсто грађана, што је више него пре почетка сукоба у Украјини.

Председничке изборе ће посматрати делегације из 36 држава и пет међународних организација, а акредитовано је више од 200 парламентарних посматрача и неколико десетина стручњака за изборни процес, саопштено је из Савета Руске Федерације.

У Русији право гласа има око 110 милиона грађана, а резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта. На овим изворима ће гласати и становници Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области који су се припојили Русији у септембру 2022. године.

Извор:
НСПМ