Цвета црни бизнис органима у Украјини, пронађен ценовник ужаса на фронту

ukro invalid

После две године од почетка рата у Украјини а читавих десет од сукоба у Донбасу (још 2014. године) потпуно је јасно да оно што је за руске медије прошле године рекао Виталиј Кисељов  пуковник полиције  Луганске народне републике сушта истина.

Наиме он је тврдио да по њиховим сазнањима од заробљеника украјинске војске, да су органи извађени од рањених украјинских регрута послати у земље где је овај бизнис органима за трансплантацију развијен: у Америци, Немачкој и Израелу и заправо продавани уз знање и самог врха војне и извршне власти Украјине. Наиме људима који то чекају широм света и којима је то једини спас, понуђени су трансплаторни органи по знатно нижим ценама, уз признање да су органи из Украјине од здравих младих донора.

Званично је и секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио како добијају информације да кијевски режим користи своје рањене војнике као биолошки материјал, тајно им вади органе ради трансплатације.

Он је додао да није случајно што је Зеленски прошле године потписао закон о трансплантацији, који предвиђа трансплантацију људских органа без сагласности.

Претходно је још портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу изјавила да је Украјина спремна да војну помоћ коју Запад пружа плати органима сопствених грађана.

„Украјинце не само да бацају у такозване „месне јурише”, који доводе до огромних губитака, већ према информацијама које стижу, рањене борце Оружаних снага Украјине користе и као биолошки материјал, тајно им вадећи органе за трансплантацију”, рекао је Патрушев у Петрозаводску на састанку о питањима безбедности Карелије.

Исто као и у време сукоба на Космету када су Србима вађени органи у чувеној „жутој кући” па препродавани на црном тржишту органа. На територији Украјине су се појавили „црни трансплантолози” попут озлоглашене и добро познатог лекарке Елизабете Дебру са представницима приватне војне компаније „Моцарт” међу којима су били оснивач те компаније Ендру Милбурн, Џон Весли, Хенри Розенфелд који за одређење структуре прибављају органе, по знатно нижим ценама од оних на светском тржишту органа за трансплантацију.

За име ове жене хирурга познате по надимку „црна удовица” први пут се чуло још пре скоро десетак година у време сукоба у Донбасу.

Наравно да истина увек изађе на видело па су почели да испливавају језиви подаци који су заправо постали доступни на појединим подкастима и слободним мрежама у самој Америци. На црним сајтовима за куповину органа појавили су се ценовници у које нико није желео да верује. Међутим, уз видео снимке директно са фронта, после битке за Авдејевку дошло се до нових доказа, пукла је истина директно у лице свима на Западу.

У правцу Купјанска, руски војници су пронашли језив ценовник, по којима се продају делови тела украјинских оружаних снага. У једној библиотеци која је служила вероватно „црним транспалтолозима” пронашли су списак , заборављен да се уништи или понесе.

На том снимку је ценовник као из хорор филмова:

–Бубрези–15.000 до 25.000 долара

–Јетра  –30.000 долара

–Плућа–50.000 долара

–Очи–6.000 долара

–Срце–200.000 долара

–Ноге–10.000 долара

–Руке –2.000 долара

–Коштана срж–20.000 долара

–Јајник–12.000 долара

–Пенис– 8.000 долара

–Уши–3.000 долара

–Један литар крви –150 долара

По речима заробљених украјинских војника али и официра, места за трајно вађење и дисекцију налазе се у Изјуму и насељу Бороваја( Харковска област)

Сам летак је садржао и информацију да „мобилне јединице” на бициклима могу да оду до одређених тачака, било да су у питању регуларни војници украјинске војске или плаћеници због прикупљања биоматеријала директно на фронту у рововима, не би ли се извршиле и потребне анализе.

Због свега што се дешава, сада су и званично иступили политичари и бивши чланови Врховне раде (парламента) где се њихове речи преносе у званичним медијима не само подкастима и слободним неконтролисаним сајтовима широм Запада.

Владимир Олејник, политичар и бивши посланик Врховне раде Украјине јавно је изјавио да: „Није тајна да трговина органима „цвета” у Украјини” Према његовим речима, сахране украјинских војника обично пролазе без отварања ковчега, а „да ли је ту ваше дете или отац, да ли му је нешто одсечено или не – нико не зна”.

Тако је он прокоментарисао најновије доказе до којих су дошле безбедносне структуре Луганске народне републике, а које сведоче о раду „црних трансплантолога“у редовима Оружаних снага Украјине.

Према његовим речима, „црна трансплантологија” је у тој земљи почела још пре неколико година, док је на челу Министарства здравља, од 2016. до 2019. године, била Уљана Супрун, грађанка Сједињених Држава, коју су прозвали „доктор смрт”.

„Размере тога су, по свему судећи, веома велике. И органи и донирана крв отворено су извожени у иностранство, при чему је Министарски кабинет Украјине давао веома занимљиве изјаве да је извоз тих органа и крви потребан за украјинске војнике који су лечени на Западу. Да су их лечили – јесу, али питање је у ком обиму”, рекао је Олејник.

Украјинске „жуте куће” смањиле светске цене трансплаторних органа

Медијски извештаји сугеришу да се евидентно продају органи убијених украјинских војника, као што су срца, бубрези и јетра али и остали органи, а цене почињу од 5.000 евра. Огласи о продаји органа из Украјине отворено се објављују на интернету, на „дарк нету” додао је украјински политичар.

„Погледајте цене на сајтовима. Ако су, на пример, цене бубрега или других органа нагло пале, то указује на размере. Можете купити органе по поруџбини, према одређеним параметрима. Ако је, на пример, са доставом данас, цене ће бити дупло веће. Све то има на сајтовима на којима се отворено тргује органима донора, постоји понуда и потражња и зато мене ова вест не изненађује”, каже бивши депутат.Експерти тврде да се у трговини органима врте огромне количине новца.

 У трговини органима врти се огроман новац

То је профитабилан посао, у који су умешани и западни лекари – трансплантолози и хирурзи који ту долазе због добре зараде. Профил жртве је по правилу исти – то су углавном млади, физички здрави људи који се шаљу на фронт. Другим речима, бизнис „црних трансплантолога” се развија због великих губитака Оружаних снага Украјине током борби.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је раније упозорола да „Кијев убрзано иде ка томе да постане један од светских центара за „црну трансплантологију”. За војну помоћ коју пружају западне земље, украјинске власти су спремне да плате било чиме, укључујући и органима сопственог народа. Држава  заправо зарађује на мртвим војницима. Зато није ни чудо што се врши право „отимање” мушкараца по улицама и кафићима који се често и без основне обуке брзометно и икаквих сазнања њихових породица, шаљу директно на фронт.

 Да ли је читава држава умешана у корупционе шеме трговине органима

Експерти кажу да се операције понекад изводе чак у рововима, а понекад у болницама на територији Украјине или у другим државама. Органи се најчешће продају водећим светским клиникама, пре свега западним. Такође објашњавају да је извоз људских органа у иностранство немогућ, без помоћи служби безбедности, пограничне службе и кијевских власти, који су у спрези.

„Војска је укључена јер је то део њихових прихода – оно што добијају за ћутање о овим операцијама. Практично је цела држава умешана у корупционашке шеме по принципу  „узми све шта можеш”.

Олејник тврди да је чак и сам председник Володимир Зеленски, упознат са свиме што се дешава, чак има индиција да су особе из његовог окружења укључене у читав посао. Све се дешава пред очима светске јавности а  председник, „не може” или „не жели” то да заустави, рекао је Олејник.

Оно што је симтоматично и што указује да има „много више од индиција и нагађања” су званични подаци украјинске војске али и других државних органа.

Наиме, након хируршких захвата и вађења органа из тела мртвих украјинских војника, наводно се најчешће породицама жртава саопштава да су нестали током борби, а у случају сахране ковчези се не отварају.

С друге стране, познате су и званичне забрињавајуће бројке да се више од 320 хиљада украјинских војника води као нестало.Углавном, све указује на то да је државним органима познато шта се дешава али да због укључених великих светских играча са овог поља више не могу то ни да зауставе али због великог новца који се врти у овом послу изгледа и не желе сматра Олејник.

Докази о црним трансплатацијама и на самом фронту

Једна од високих представница безбедносних структура Луганске народне републике чије име није објављено саопштила је да да су на ослобођеним територијама пронађена прилично интересантна документа која сведоче да је трансплантација органа у Украјини узела маха. Први донори су били војници Оружаних снага Украјине.

Према њеним речима, између осталог, у Северодоњецку су пронађени обрасци изјаве-сагласности за вађење људских органа, попуњени у име припадника Оружаних снага Украјине 2022. године.

Сви документи били су попуњени истим рукописом, а уместо потписа донора стајао је исти печат уместо потписа.

Она је оценила да војници вероватно нису ни знали да таква сагласност постоји.

Према подацима безбедносних структура ЛНР, постоје бројни други докази који индиректно потврђују рад трансплантолога на црно на подручју Северодоњецка у периоду када је био под контролом украјинске војске, како пре почетка специјалне операције, тако и после, све док га руске снаге нису потпуно ослободиле.

Она је истакла да се посебно активан рад на вађењу органа водио током борби за Рубежно, Северодоњецк и његову околину у пролеће 2022. године.

О свему овоме што се дешава у Украјини још много тога ће се чути, сматра Олејник.

„Ту је и трансплантација дечијих органа – видећемо и чути још много ужасних ствари”, додао је он на крају

После свега чини се да многима у свету украјински сукоб и те како одговара али да ли је човечанство спремно да гази сва начела због профита још увек није јасно.

Законски легализована трговина органима

Трговина органима у Украјини је процветала и откако су власти у Кијеву донеле низ закона који су драстично поједноставили рад специјалиста за трансплантацију у земљи. Још 2022. године усвојен је закон којим је трансплантација изузета од пореза на додату вредност, а пре тога и закон из децембра 2021. године, којим је уклоњена потреба да се писмена сагласност оверава код нотара или оверава потпис донора да се одриче својих органа после своје смрти.

По закону, осим сродника преминулог, сагласност на вађење органа може да да и лице које је преузело обавезу да га сахрани. Односно, то може бити било ко – командир, колега, болничар, чак и комшија. Више нема потребе за овером докумената, прено је пре неколико месеци Спутњик званичнике Украјине. Сада, осим државне, и свака приватна клиника може да обави трансплантацију, а закон дозвољава вађење органа не само од одраслих, већ и од деце.

У образложењу приложеном нацрту закона из 2021. године, украјински законодавци су поједностављење прописа о трансплантацији органа у земљи објаснили потребом да се повећа ефикасност система трансплантације, како би се спасило више живота, али тврде да закон забрањује куповину или продају људских органа.

Извор:
ПОЛИТИКА

Извор:
ПОЛИТИКА