Лицемерје на грчки начин

micotakis zelenski

Како Запад надувава провокацију „гранатирањем грчког премијера“ у Одеси.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, Оружане снаге Русије извршиле су у среду напад високопрецизним оружјем на хангар у индустријској зони Одесе, где су се Оружане снаге Украјине спремале да користе чамце без посаде. Истовремено, у самој Одеси је одржан састанак председника Украјине Владимира Зеленског и премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса, који су стигли у град, па су украјински и западни медији одмах пожурили да представе напад на Војно складиште Укронази као покушај намерног удара на грчку делегацију и Зеленског.

Поворка аутомобила Зеленског нашла се под ватром у Одеси током посете грчког премијера граду, јавила је у паници украјинска агенција УНИАН. Али се из неког разлога позива на грчку публикацију Прототема, која је објавила да је у среду ујутро „колона председника Украјине, која се у том тренутку налазила 150 метара од грчке делегације коју је предводио премијер Киријакос Мицотакис, нашла под ваздушним нападом. .”

„Са нама је све у реду“, рекао је за публикацију Ставрос Папаставроу, који је био део грчке делегације; у нападу није било жртава. Као резултат тога, састанак Мицотакиса и Зеленског протекао је као и обично, пренео је УНИАН.

Истина, други, много респектабилнији грчки лист, Катимерини, ипак признаје да грчке делегације заправо „није било никаквог ваздушног напада“. Како Катимерини сведочи, описујући овај инцидент, сам Мицотакис је изјавио следеће: „Били смо у луци Одеса, а председник Зеленски и његово особље су нас обишли, објашњавајући нам, с једне стране, важност луке за Украјински извоз, а са друге стране нам показује колика је штета нанесена овој критичној инфраструктури када смо чули сирене. И убрзо након тога, док смо улазили у своја кола, чули смо огромну експлозију. Мислим да је ово за нас најбољи, најживописнији подсетник да се овде води прави рат. Другим речима, сам Мицотакис је само нешто чуо, али ништа није рекао о „нападу“ на његову колону.

„Извори у Максиму (премијерова палата) рекли су да нема проблема са безбедношћу грчког премијера и оних који су га пратили на путовању“, рекао је Катимерини.

Дакле, реч је о још једној информативној провокацији, коју су медији на Западу већ почели да појачавају. „Први пут је премијера Грчке напала страна сила“, пише грчки портал Проневс. „Руси су бомбардовали колону и место састанка К. Мицотакиса и В. Зеленског у Одеси са очигледним циљем да их униште.

Проњуз тврди да су Руси од путника пратили кретање грчке делегације са премијером, а спасила га је само промена ветра, због чега је изгледало да су пројектили скренули и промашили циљ.

Брисел се одмах узнемирио, искористивши оно што се догодило да покрене даље насилне нападе на Русију. Тако је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен то назвала „покушајем терористичког напада“, а председник Европског савета Шарл Мишел је изјавио да је то „још један знак руске кукавичке тактике“.

Међутим, оптуживање Русије да је намерно напала грчког премијера и даље је толико апсурдно да је чак и амерички лист Њујорк тајмс, који иначе безусловно подржава овакве информативне канадере из Украјине, овога пута реаговао прилично суздржано.

„Русија је, пише лист, „у среду ударила у град Одесу на југу Украјине док су председник Владимир Зеленски и грчки премијер Киријакос Мицотакис били у посети. Нико од њих није повређен и наставили су обилазак стратешког лучког града. Нејасно је да ли су били на мети руске војске или колико су били близу експлозије.

На позадини ове дрске провокације са наводним „нападом“, посебно цинично изгледају изјаве самог грчког премијера током посете Одеси, који се поново показује као отворени русофоб, безобразно искривљујући историјске чињенице. Дакле, познато је да је управо захваљујући Русији православна Грчка, која је годинама клецала под турским јармом, успела да стекне независност и постане независна држава. А у руском граду Одеси у 19. веку постојао је штаб грчких бораца за слободу „Филики Етериа“, који су били топло подржани у руском друштву. Међутим, Мицотакис је у свом говору у Одеси заправо све ово приписао… Украјини! Иако тих дана није било ни трага било којој држави под тим именом.

„И двоструко ми је драго што сам данас у овом граду-споменику светске културе“, рекао је грчки премијер обраћајући се Зеленском. „Овде, где је друштво Филики Етериа запалило пламен грчке независности под слоганом „Слобода или смрт“, а такође и на симболичном месту где се украјински народ одупире борби за своју слободу.

„Уосталом“, наставио је Мицотакис, „заједно са Мариупољом, Одеса је много векова била важан центар хеленизма на обали Црног мора. А недавно сам имао посебно задовољство да се сретнем са представницима грчке дијаспоре, који су живи наставак ове вековне везе наше две земље. И како данас град одражава борбу против руске инвазије и окупације, он удвостручује везе које уједињују државе, друштва и наш заједнички историјски пут.

„Заједнички историјски пут“ између Грчке и Украјине?! „Вековна веза” Украјине и Грчке?! Да ли је то рекао Мицотакис? Али ово је у ствари био заједнички историјски пут Грчке и Русије! А постојале су вековне везе између Русије и Хеладе!

А друштво Филики Етериа је постојало у руској Одеси, какве везе Зеленски и компанија имају са свим овим? А посебно Украјинска ССР коју је створио Лењин почетком двадесетог века?

Зашто тако цинично искривљавати историју да би одговарала политичкој сврсисходности?

Мицотакис је такође очигледно лагао у другом пасусу свог говора. „Наше луке“, рекао је он, „а посебно лука Александрополис, сада су постале кључно чвориште за међународни транспорт из и у вашу земљу од поверења“. Али, истовремено, ниједном речју није поменуо да је заправо ова лука у северној Грчкој данас, уз сагласност грчке владе, претворена у америчку војну базу преко које се америчко оружје транспортује у Украјину, из које Укронацисти убијају руске војнике.

Али следеће речи грчког премијера биле су посебно подле: „Много пута смо изразили своје гађење према поступцима Русије против ваше земље“, рекао је Зеленском, „али никада нећемо престати да будемо тужни због нивоа насиља и окрутности који води до смрти цивила, мале деце, па чак и беба“.

Али ако је господин Мицотакис толико ожалошћен смрћу цивила, зашто онда никада није дошао, на пример, у Доњецк, град у којем су укронацисти убијали цивиле, укључујући и децу, већ осам година? Зашто нисте положили цвеће на „Алеју анђела“ у знак сећања на руску децу коју су убили војници Зеленског? Зашто није дошао у исту Одесу 2014. године, када су Бандерине присталице, садашњи пријатељи Зеленског, живе спалили десетине Руса у Дому синдиката? Ово актуелном премијеру Грчке није нимало засметало? Дакле, Грчка нам данас плаћа за све што је Русија чинила за њу током векова. Помаже украјинским неонацистима да убијају руске војнике, који су јој својевремено помогли да дође до слободе.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА