149. дан рата Израела и Хамаса: Израелска војска погодила циљеве Хезболаха у јужном Либану. Никарагва тужи Немачку због „омогућавања геноцида у Гази“

palestina

Рат Израела и Хамаса – 149. дан. Израелска војска саопштава да је за шест минута гађала око 50 положаја Хамаса у Кан Јунису. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, наводи да је најмање 15 деце умрло од неухрањености у болници у Гази. Израелски званичник истиче да Хамас одбија да достави списак живих талаца, због чега Израел данас није послао тим на преговоре у Каиру. Никарагва тужила Немачку пред Међународним судом правде у Хагу због „омогућавања геноцида“ у Гази.

22:39 ИДФ погодио циљеве Хезболаха у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су погодиле инфраструктуру коју користи Хезболах на југу Либана, као одговор на данашње нападе на северни Израел.

22:18 Иран погубио мушкарца због напада дроном за који је Техеран оптужио Израел

Иран је погубио мушкарца због умешаности у напад дроном на војни објекат у централном Ирану прошле године, за шта је Техеран оптужио Израел, пренела је Ал Арабија.

Према иранским државним медијима, мушкарац идентификован само као Саид, оптужен је да је сарађивао са израелском обавештајном службом Мосад са циљем да се дигне у ваздух војна локација повезана са иранским министарством одбране у Исфахану, 28. јануара 2023. године.

У то време, Иран је говорио да је напад дроном циљао на локацију министарства одбране у Исфахану и да је одбијен.

Техеран је, међутим, касније оптужио Израел да је управљао инцидентом, а 10. фебруара 2023. године Иран је објавио да су ухапшени „главни извршиоци“ напада.

У извештају државне телевизије каже се да је Саид ухапшен у суседној земљи и испоручен Ирану, након инцидента у Исфахану.

20:11 ЦОГАТ: У болнице у Појасу Газе испоручено 50 инкубатора

Тело израелског Министарства одбране које координира активности у Појасу Газе – ЦОГАТ наводи да је данас испоручено 50 инкубатора намењених за болнице у северном и јужном делу Газе.

ЦОГАТ није навео ко је обезбедио инкубаторе и куда су они испоручени.

Инкубатори су намењени за болницу Шифа, болницу Камал Адван, Европску болницу, болницу Насер и болницу Акса, наводи ЦОГАТ.

20:05 Медији: Израел све мање верује у постизање споразума, опрезни због могуће ескалације

Израелски званичници све су песимистичнији у погледу постизања споразума о таоцима и примирју пре Рамазана, јављају израелски медији.

Према коментарима неименованих званичника цитираних у неколико медија, званичници верују да шеф Хамаса Јахја Синвар нема намеру да пристане на привремени прекид ватре у наредним данима.

Уместо тога, кажу званичници, Израел верује да Синвар жели да додатно ескалира насиље због Рамазана.

У таквом сценарију, додају, Израел је опрезан због могуће ескалације.

19:56 Ганц стигао у Вашингтон, Нетанјаху љут што је отпутовао без одобрења

Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц стигао је у САД уочи низа састанака са високим званичницима, саопштила је његова канцеларија.

Ганц би сутра требало да се састане потпредседницом САД Камилом Харис, саветником за националну безбедност Џејком Саливеном и саветником Беле куће за Блиски исток Бретом Мекгурком.

У уторак би требало да разговара са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Након пута у Вашингтон, планирано је да Ганц отпутује у Лондон и састане се са министром спољних послова Дејвидом Камероном, као и другим званичницима.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је, како јављају медији, љут што Ганц одлази у Вашингтон без његовог одобрења.

18:33 Галант: Израел неће окончати рат док Хамас не буде потпуно елиминисан

Израелски министар одбране Јоав Галант поручио је да Израел неће окончати рат у Појасу Газе док Хамас не буде потпуно елиминисан.

„Нема ко да помогне терористима, само је питање наше одлуке о чему ћемо се прво побринути, а шта друго“, рекао је Галант обилазећи израелске трупе.

„Нећемо окончати овај рат без елиминације Хамаса. Неће бити такве ситуације. Неће бити Хамаса као владајуће организације“, закључио је израелски министар.

16:35 Никарагва тужи Немачку због „омогућавања геноцида“ у Гази

Никарагва је тужила Савезну Републику Немачку пред Међународним судом правде у Хагу, зато што је политички и војно подржала Израел и блокирала фондове хумантиране агенције UNRWA. Оптужба: омогућавање геноцида.

Никарагва је поднела је тужбу против Немачке највишем суду УН због „омогућавања геноцида“ у Појасу Газе.

Ова држава у централној Америци је свој потез оправдала политичком, финансијском и војном подршком Немачке Израелу и отказивањем финансирања палестинске хуманитарне агенције УН, UNRWA, како је саопштио Међународни суд правде у Хагу.

Тиме Немачка не испуњава своје обавезе да „учини све што је могуће да се спречи геноцид“, стоји у поднетој пријави.

Никарагва је позвала суд да хитно донесе одлуку против Немачке.

Након оптужби да су запослени UNRWA били умешани у напад исламистичког покрета Хамас на Израел 7. октобра, бројне државе, важни донатори престале су да финансирају ту хуманитарну агенцију. Поред Немачке, то су САД, Велика Британија и Шведска.

Kрајем децембра, Јужноафричка Република – која је попут Никарагве, снажан заговорник права Палестинаца – тужила је Израел пред Међународним судом правде због наводних кршења Kонвенције о геноциду почињених у рату у Гази.

Суд УН је привременом одлуком наложио да Израел мора да предузме заштитне мере како би спречио геноцид.

Међутим, одбијена је још једна хитна пријава Јужноафричке Републике против Израела због предстојеће војне офанзиве на град Рафу у јужном појасу Газе.

16:20 Извор Хамаса за Си-Ен-Ен: Нема договора о таоцима без договора о окончању рата

Без пристанка Израела на трајни прекид борбених дејстава, Хамас неће пристати на договор о таоцима, рекао је за Си-Ен-Ен високо позиционирани извор Хамаса.

Друге две области неслагања које спречавају договор су повлачење израелских трупа из Газе и допуштење цивилима да се врате у северни део Појаса Газе, додаје извор Хамаса.

Поред тога, како наводи овај извор, Хамас захтева да постоји гаранција да ће одређена количина хуманитарне помоћи стићи и на север и на југ Газе пре него што се постигне напредак у договорима.

16:12 ИДФ: Завршен двонедељни напад, убијено више од 100 припадника Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су завршили двонедељни напад у насељу Зеитоун у граду Гази, током којег су уништиле локације Хамаса и убиле више од 100 оперативаца.

Око 35 локација је лоцирано и уништено током операције, укључујући складишта оружја и производне локације, тунелску инфраструктуру, локације за лансирање ракета са стотинама лансера и локацију која припада команданту градске бригаде Газе, наводи ИДФ.

ИДФ каже и да су ухватили десетине оперативаца Хамаса, који су, након испитивања, дали обавештајне информације.

Неки од њих крили су се међу цивилним становништвом, саопштио је ИДФ.

15:47 Папа Фрања апеловао на прекид сукоба у Гази

Папа Фрања, обраћајући се верницима на Тргу светог Петра, апеловао је на прекид сукоба у Гази.

„Сваког дана са болом носим у свом срцу патњу становништва Палестине и Израела због текућих непријатељстава, хиљаде мртвих, повређених, расељених“, рекао је папа Фрања током недељне поруке, пренео је Ројтерс.

Папа Фрања је истакао последице сукоба по децу и затражио ослобађање свих талаца у Хамасовом нападу 7. октобра.

„Да ли заиста мислите да на овај начин можете изградити бољи свет? Да ли заиста мислите да ћете постићи мир? Доста молим вас! Дозволите да сви кажемо доста, молим вас! Станите!“ рекао је папа Фрања.

15:18 Абас у уторак у посети Турској, састаје се са Ердоганом

Палестински председник Махмуд Абас посетиће у уторак Турску на позив председника Реџепа Тајипа Ердогана, најавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Двојица лидера ће разговарати о „догађајима у Палестини, тренутном току рата, као и о унутарпалестинском дијалогу“, истакао је Фидан.

Посета долази у тренутку интензивне дипломатске активности како би дошло до прекида борбених дејстава и постизања договора о ослобођењу талаца.

Египат, Катар и САД посредовале су у вишенедељним преговорима како би се обезбедило привремено примирје до почетка светог муслиманског месеца Рамазана за недељу дана.

15:14 Хамас одбија да достави списак живих талаца, Израел данас не шаље тим у Каиро

Хамас је одбио да одговори на захтев Израела за добијање списка живих талаца, али и колико палестинских затвореника Израел мора да ослободи како би таоци које држи Хамас били ослобођени, навео је израелски званичник.

Након незадовољавајућег одговора, Израел је одлучио да данас не шаље делегацију на преговоре о примирју у Каирo, додао је званичник.

12:08 Хути: Настављамо са гађањем британских бродова

Јеменски Хути саопштили су да ће наставити да гађају британске бродове у Аденском заливу, након што је потонуо брод Рубимар у власништву Велике Британије.

„Јемен ће наставити да потапа још британских бродова“, рекао је Хусеин Eл Ези, заменик министра спољних послова у влади коју предводе Хути.

11:15 Истрага ИДФ-а: Смрт већине Палестинаца наступила услед стампеда код конвоја помоћи

Израелска војска саопштила је да је према прелиминарној истрази смрт преко 100 Палестинаца наступила услед стамбеда код конвоја хуманитарне помоћи.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари изјавио је i да је утврђено да израелске снаге нису напале ковој.

„Већина Палестинаца је страдала или повређена као последица стампеда“, навео је Хагари.

10:46 Најмање 15 деце умрло од неухрањености у болници у Гази

Министарство здравља, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је најмање 15 деце умрло у протеклих неколико дана од неухрањености и дехидрације у болници Камал Адван у Гази.

„Страхујемо за животе шесторо деце која пате од неухрањености и дијареје на болничкој јединици интензивне неге, као резултат престанка рада електричног генератора и кисеоника и слабљења медицинских способности“, рекао је портпарол Министарства здравља.

10:27 Број страдалих Палестинаца порастао на 30.410

Најмање 30.410 Палестинаца је погинуло, а њих 71.700 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које воде Хамас.

09:13 ИДФ: Нападнуто 50 положаја Хамаса у Кан Јунису

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи извеле нападе на око 50 положаја Хамаса за шест минута у Кан Јунису.

ИДФ наводи да се од јутра и воде интензивне борбе у Кан Јунису, граду на југу Газе.

09:02 Делегација Хамаса стигла у Каиро

Представници Хамаса стиглу су у Каиро, где ће се одржати преговори о прекиду ватре у Гази, јавља Ројтерс.

Делегацију Хамаса предводи Калил Ел Хаја, заменик лидера те палестинске групе у Гази.

07:09 СБ УН: Израел да задржи отворене граничне прелазе

Савет безбедности Уједињених нација издао је саопштење у коме се позивају све стране да се уздрже од ускраћивања хуманитарне помоћи цивилима, као и да се хитно повећају испоруке Гази.

Чланови СБ УН позвали су Израел да задржи отворене граничне прелазе, те да олакша отварање додатних прелаза, као и да подржи брзу и безбедну испоруку хуманитарне помоћи цивилима.

СБ УН, такође, изражава „дубоку забринутост“ због смртоносног инцидентa у граду Гази у којем је страдало најмање 110 цивила.

Најмање 11 Палестинаца је убијено, а 50 рањено када је у израелском ваздушном нападу погођен шатор са избеглицам у граду Рафа, на југу Појаса Газе, саопштило је Министарство здравља Газе и указало да је број погинулих у нападу израелских снага на хиљаде Палестинаца који су чекали у реду за храну у близини града Газе у четвртак, порастао на 116.

Многи Палестинци убијени или рањени у хаосу који је избио док су покушавали да извуку вреће брашна из конвоја помоћи на северу Газе, погођени су ватром израелске војске, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), позивајући на покретање међународне истраге.

Са друге стране, израелски званичници тврде да је велики број жртава резултат стампеда, а не напада израелске војске.

Док трају борбе, у Каиру се настављају преговори за постизање споразума о ослобађању талаца и успостављању привременог примирја у Појасу Газе, иако постоји несагласност око повлачења израелске војске из палестинске енклаве, рекао је неименовани извор близак групи.

Извор Хамаса рекао је раније ове седмице да би, према том предлогу, примирје трајало шест седмица, при чему би Хамас требало да ослободи 42 таоца у замену за палестинске затворенике.

Представници Египта, Катара и САД посредују између израелских и Хамасових преговарача у покушају да се обезбеди пауза у борбама пре светог муслиманског месеца поста – Рамазана – који почиње 10. марта.

Људи у Гази живе у пренасељеним склоништима, без воде и струје, у скученом простору погодном за ширење зараза, док болницама недостају гориво и основна медицинска средства, наводе у Агенцији УН-а.

Упозоравају да се Појас Газе налази на ивици глади, те да је у последња два дана, десеторо деце преминуло од дехидрације и неухрањености.

Према подацима Министарства здравља Газе, најмање 30.228 Палестинаца је убијено, а 71.377 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Извор:
НСПМ