Прије 32 годинe током српске свадбе убијен стари сват на Башчаршији: Догађај који је покренуо рат у Сарајеву

Sahrana gardovic

На данашњи дан 1992. године током српске свадбе убијен је стари сват испред Старе цркве на Башчаршији, о овај догађај се сматра и поводом за почетак рата у Сарајеву.

Криминалац и бивши припадник Зелених беретки Рамиз Делалић Ћело пуцњем из пиштоља убио је тада младожењиног оца Николу Гардовића и ранио свештеника Српске православне цркве Раденка Миковића.

Читав догађај одиграо се након вjенчања Милана Гардовића и Дијане Тамбур у храму Преображења Господњег у Новом Сарајеву. Након вјенчања поворка са сватовима се упутила у Дом свете Текле у дворишту Старе цркве на Башчаршији, гдје је требало да буде свадбени ручак.

У сватовској колони је било стотинак сватова који су паркирали своја возила код Вијећнице, гдје се налазио најближи паркинг Старој цркви.

Након што су паркирали путничка возила код Вијећнице, сватови су пјешке кренули ка Старој цркви. У непосредној близини приликом уласка сватовске колоне у двориште Старе цркве, поред сватова се зауставило бијело путничко возило марке у коме су се налазила четири криминалца, међу којима је био Рамиз Делалић звани Ћело.

Они су изашли из кола и насрнули на младожењиног оца старог свата Николу Гардовића, који је носио барјак. Рамиз Делалић је покушао да Гардовићу одузме заставу Српске православне цркве након чега је дошло до комешања. Делалић је извадио пиштољ и смртно ранио Гардовића, док је његов саучесник ранио свештеника СПЦ Раденка Мировића, али застава је сачувана.

Злочинци су побјегли. Никола Гардовић је преминуо неколико минута касније у колима хитне помоћи. Поред починиоца убиства Рамиза Делалића званог Ћело, свједоци су као нападаче и саучеснике напада убиства препознали и Суада Шабановића из Зворника, Мухамеда Швракића, сина оснивача Зелених беретки Емина Швракића. Четврти нападач је Таиб Торлаковић, који је као и Рамиз Делалић Ћело, након рата убијен у мафијашком обрачуну у Сарајеву. Рамиз Делалић је одмах након почетка ратних сукоба у Сарајеву постао командант Девете муслиманске брдске бригаде Армије БиХ, а од Алије Изетбеговића је за заслуге примио пиштољ са посветом.

Делалић је касније јавно признао убиство у једној ТВ емисији и нагласио да је то био „муслимански патриотски акт“. Као одговор на ово убиство, наоружани Срби су исте вечери подигли барикаде по Сарајеву, а од 1. до 5. марта подигли су барикаде и у другим градовима. Муслимани су контролисали центар Сарајева, док су Срби контролисали остатак града, као и узвишења око њега.

Караџић и Изетбеговић су два дана после убиства одржали састанак и сагласили да ред у граду одржавају мешовите патроле ЈНА и полиције. Међутим, то није потрајало и сукоби су настављени.

Рамизу Делалићу и његовим саучесницима је више пута суђено а у међувремену је Делалић хапшен па пуштан, бјежао у Турску, враћао се у Сарајево… На крају Делалић, родом из Прибоја је убијен у Сарајеву 27. јуна 2007. године, око 23.30 часова. Полиција Федерације БиХ је изјавила да је убиство било дио обрачуна криминалаца у Сарајеву.

За саучесништво у убиству су оптужени Суад Шабовић и Таиб Торлаковић. Таиб Торлаковић је убијен у обрачуни криминалаца у Сарајеву, тако да није присуствовао суђењу, а Суад Шабовић се током суђења налазио у Италији, те је амнестиран.

Извор:
ИН4С