Петровић и Обреновић признали кривицу за учешће у сукобу маја у Звечану, осуђени на по шест месеци затвора

kfor zvecan

Оптужени за учествовање на протесту у Звечану маја прошле године, током којег је дошло до сукоба са припадницима КФОР-а, Душан Обреновић и Радош Петровић признали су кривицу пред Основним судом у Приштини, јавља Ким. Одбрана двојице Срба склопила је са тужиоцем споразум, па су осуђени на по шест месеци затвора.

Обреновић је казну већ издржао у притвору, док је Петровић обавезан да плати преиначавање казне у новчану у износу од шест хиљада евра, јер је раније уз кауцију пуштен да се брани са слободе.

„Склопили смо споразум о признавању кривице 19. јануара ове године и на основу тога је подигнута оптужница и оптужница је дошла у суд уз споразум о признавању кривице који је суд усвојио, како смо се ми договорили. Што се Радоша Петровића тиче, то је казна од шест месеци затвора која ће се преиначити у новчану казну, а што се тиче Душана Обреновића он је већ био у притовру и то му је урачунато у казну“, рекао је бранилац Радоша Петровића адвокат Арсен Хоџа, преноси Ким.

Специјално тужилаштво оптужило је двојицу Срба за четири кривична дела: напад на уставни поредак Косова, напад на међународно особље под међународном заштитом, напад на службено лице и учествовање маси која врши кривична дела.

У току истражног поступка одбачена су три кривична дела, па су Петровић и Обреновић оптужени само за учествовање у протесту који је ескалирао, а у којем су нападнути војници КФОР-а.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ