Јерменија суспендује пакт са Русијом

pasinjan

Пашињан је рекао да је његова земља постала незадовољна Организацијом уговора о колективној безбедности

Јерменија је де факто суспендовала своје учешће у кључном безбедносном споразуму са Русијом, рекао је премијер Никол Пашињан.

У интервјуу за Франс 24 који је емитован у четвртак, Пашињан је рекао да је његова земља постала незадовољна Организацијом уговора о колективној безбедности (ОДКБ), шесточланим блоком основаним убрзо након распада Совјетског Савеза, преноси Раша Тудеј.

„Сматрамо да, у случају Јерменије, споразум није примењен, посебно у периоду 2021-2022, и није могао да прође незапажено“, објаснио је Пашијан. „Ми смо суспендовали наше учешће у овом споразуму. Видећемо шта ће бити даље.”

Јерменија је прошле године почела да одбија да присуствује одређеним догађајима ОДКБ-а и војним вежбама. Пашињан је, међутим, раније рекао да Јереван не планира да формално прекине везе са блоком. Он је, међутим, позвао алијансу и њену водећу чланицу Русију да подрже Јерменију током њеног сукоба са Азербејџаном.

Раније овог месеца, Јереван и Баку су се међусобно оптуживали да су започели окршај на граници у коме су погинула четири јерменска војника, а рањен један азербејџански граничар. Пашињан је након сукоба тврдио да Азербејџан планира „рат пуног обима“.

Руски председник Владимир Путин рекао је у децембру 2023. да не би било  „у интересу Јерменије“ да напусти ОДКБ. Он је, међутим, додао да коначну одлуку треба да донесе Јереван, и нагласио да Москва жели да задржи пријатељске односе са том јужнокавкаском земљом.

Извор:
ПОЛИТИКА