Задар: Порфиријев викар, епископ Нектарије, поклонио се св. Шими

jegarski-sime-nektarije

Мој пријатељ у Јерузалемском патријархату такођер жели доћи поклонити се пред моћима св. Шиме по којем је и добио име, Симеон, те ћу му пренијети предивне дојмове с овог похода св. Шими у Задар, рекао епископ Нектарије

Епископ јегарски господин Нектарије, старјешина Саборне цркве у Београду и викарни Епископ српског патријарха Порфирија, јучер је посјетио светиште св. Шиме у Задру те почастио реликвију, свечево тијело које се налази у шкрињи.

У пратњи епископа Нектарија који је дошао поводом Славе Богословије у Крки били су о. Дамјан из парохије св. Илије у Задру и помоћник епископа Стефан. Гостима је добродошлицу изразио дон Дамир Шехић, чувар светишта св. Шиме у Задру, који их је упознао с повијешћу чашћења св. Шиме у Задру и особитостима Шкриње св. Шиме.

– Изразио сам жељу посјетити светиње које нас спајају и које ће, ако Бог да, ако ми то не можемо због наше слабости, онда због њихових светих молитава, ујединити нас, колико је то могуће нама људима. Драго нам је и захваљујемо за ову дивну прилику да се помолимо нашем заједничком светитељу, рекао је епископ Нектарије, истакнувши: „Као што каже св. Јустин, сваки светитељ је ходајуће Еванђеље. Када се ми изгубимо у овом свијету пуном слабости и гријеха, морамо се на некога ослонити. А сви светитељи су нама путоказ према царству небеском. Тако да ми је велика част походити тијело св. Шиме и исказати чашћење”.

У разговору гостију и домаћина Шехића истакнута је вриједност реликвија за Цркву.

– Бројни гости и туристи источне традиције свједоче своју вјеру походом цркве св. Шиме и чашћењем његове реликвије, особито љети. Мислим да и ми као вјерници Запада можемо понешто научити од Истока и из њиховог опхођења с реликвијама. Као Задрани, не смијемо се навикнути да је св. Шиме тек тако у Задру рекао је чувар светишта дон Дамир, у захвалности Божјој провидности да је тијело св. Шиме стољећима, унаточ тешкој прошлости града, сачувано и присутно баш у Задру.

Појаснио је и како су задарски свеци на особит начин и повијесно усмјерени на повезивање Истока и Запада. Наиме, св. Стошија се пуно части на Истоку и у Русији, гдје су јој као св. Анастазији посвећене бројне цркве, капеле и иконе. Свети Донат, задарски бискуп, моћи св. Стошије донио је у Задар 810. године, а добио их је од бизантског цара Ницефора у захвалности за успјешно посредовање мира између Истока и Запада у 9. стољећу. Св. Шиме се такођер пуно части у традицији Цркве на Истоку.

Епископ Нектарије рекао је како се његов пријатељ у Јерузалемском патријархату такођер жели особно доћи поклонити се пред моћима св. Шиме по којем је и добио име, Симеон.

– Рекао сам му да ћу ја прије њега ићи у Задар поклонити се пред реликвијом св. Шиме те ћу му пренијети предивне дојмове с овог похода св. Шими у Задру.


Кад је Свети Шимун дошао у Задар

Према предаји, године 1205. крижари у Константинополу краду и у Венецију преносе реликвије светог Шимун које се данас чувају у базилици Св. Шимуна Великог. Реликвије су у Константинопол дошле из Јерузалема у 6. стољећу, а до Венеције су стигле без главе и руке, која је завршила у Аацхену. Задарска легенда говори да су реликвије св. Шимуна у град дошле у 13. стољећу (1273. г.), негдје с Блиског истока, Сирије или Палестине.

У Задру су испрва положене у камени саркофаг цркве Св. Марије Велике и ту остају све до 16. стољећа када се црква руши због ојачања градских бедема за обрану од Турака, а реликвију селе на другу локацију. Шкриња коју је наручила Елизабета Котроманић завршена је 1380. али ће свечева реликвија у њој бити смјештена тек два и пол стољећа касније. Све до 1632. шкриња се чувала у бенедиктинском самостану Св. Марије, да би након 1646. напокон добила своје садашње мјесто.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ