Алексеј Гончаренко: Уколико Украјина не добије чланство у НАТО-у, неопходно је да развије, или набави нуклеарно оружје. Није нам потребно хиљаду пројектила већ само двадесет

goncarenko aleksej

Наиме, на Минхенској безбедносној конференцији Гончаренко је упитао државног секретара САД Ентонија Блинкена које опције има Украјина против Русије ако не постане чланица НАТО-а и не удружи се с нуклеарном силом како би обновила свој нуклеарни потенцијал, на шта овај није одговорио.

„Још једном ћу рећи директно и отворено: подржавам повратак нуклеарног оружја у Украјину. И верујем да је то наша једина опција за опстанак. Ако НАТО не жели да нас прихвати, неопходно је направити нуклеарне ракете“, написао је Гончаренко на Телеграму, те додао да би Кијев радо поднео све потенцијалне санкције због кршења споразума о неширењу нуклеарног наоружања.

„Скромни“ Гончаренко је пак истакао да им није потребно хиљаду пројектила већ само 20, али није прецизирао како ће до њих доћи.

Иначе, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов прошле године је признао да Украјина не може сама да производи нуклеарно оружје, док је наговестио да би Кијев могао да буде домаћин арсенала западне производње.

Након распада Совјетског Савеза 1991. године Украјина је наследила око трећине нуклеарних бојевих глава ССР-а, заједно с пратећом инфраструктуром, али се 1994. добровољно одрекла оружја у замену за безбедносне гаранције САД, Британије и Русије према Будимпештанском меморандуму. Међутим, руски званичници кажу да је мешање Запада у унутрашње послове Украјине нарушило овај споразум.

Према речима председника РФ Владимира Путина, Украјина је преговарала о набавци нуклеарног оружја пре почетка Специјалне војне операције, док је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао да су претње Кијева да ће поново покренути нуклеарни програм биле међу главним факторима који су подстакли Русију да покрене СВО.

Извор:
НСПМ