Египат гради мистериозни зид у близини Газе

pojas gaze

Асошиејтед прес, Њујорк тајмс и други медији известили су о грађевинским радовима у петак, позивајући се на сателитске снимке

Египатска влада је наводно започела радове на зиду у близини границе са Газом због страха да ће планирана копнена офанзива израелске војске потиснути ратне избеглице из палестинске енклаве.

Асошиејтед прес, Њујорк тајмс и други медији известили су о грађевинским радовима у петак, позивајући се на сателитске снимке на којима се види како се земља чисти и подиже зид. Египатски званичници су одбили да разговарају о сврси пројекта, али извештаји сугеришу да би то могла да буде „утврђена тампон зона“ за смештај становника Газе који беже од велике израелске војне операције планиране у палестинском пограничном граду Рафи, преноси Раша Тудеј.

Радови на изградњи почели су раније овог месеца, пошто су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) почеле припреме за копнени напад на Рафу, последње уточиште у Гази за цивиле који беже од рата Западног Јерусалима са Хамасом. Процењује се да је 1,4 милиона становника Газе потражило склониште у Рафи од почетка рата у октобру.

Са толико цивила у Рафи и јеврејском државом која обећава да ће докрајчити Хамас, египатска страна се очигледно припрема за могућност хуманитарне кризе која би могла да угрози мировни споразум са Израелом из 1979. године. Рафа је већ био мета ваздушних напада последњих дана.

Њујорк тајмс, позивајући се на неидентификованог извођача радова којег је ангажовала египатска војска, известио је да ће зид затворити подручје од пет квадратних километара у тампон зони у близини јужне границе Газе. Биће висок око пет метара.

Израелски министар одбране Галант изјавио је у петак: „Поштујемо и ценимо наш мировни споразум са Египтом, који је камен темељац стабилности у региону, као и важан партнер“, додао је он.

Галантова изјава уследила је недељу дана након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху наредио својој војсци да направи планове за евакуацију цивила из Рафе и за уништавање последњег упоришта Хамаса у Гази.

Извор:
ПОЛИТИКА