Умро контроверзни руски политичар Алексеј Наваљни

navaljni

Алексеј Наваљни служио је деветогодишњу казну затвора због кршења условне слободе, преваре и непоштовања суда

Руски политичар Алексеј Наваљни умро је у затвору где је био на одслужењу деветогодишње казне затвора због кршења условне слободе, преваре и непоштовања суда, саопштила је Управа Федералне службе за извршење казни.

„Данас, 16. фебруара, у поправној колонији број 3, осуђеник Наваљни А.А. се после шетње осетио лоше и готово одмах изгубио свест. Одмах су стигли медицински радници и позвана је екипа хитне медицинске помоћи“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су урађене све неопходне реанимације.

„Лекари Хитне помоћи су констатовали смрт осуђеног. Узроци смрти се утврђују“, додаје се у саопштењу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је смрт Наваљног, рекавши да Управа Федералне службе за извршење казни врши све претраге, као и да нема потребе за посебним упутствима.

„Лекари треба да открију узроке смрти Наваљног. Председник Русије Владимир Путин обавештен је о његовој смрти“, поручио је портпарол Кремља.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захароваосудила је изјаву генералног секретара НАТО-а Јенс Столтенберга, поручивши да је његова непосредна реакција на смрт Наваљног у виду директних оптужби против Русије „саморазоткривајућа“.

Столтенберг је позвао на „утврђивање свих чињеница“ и подсетио да „НАТО савезници већ дуго позивају на његово ослобађање“.

„Форензичког испитивања још нема, али су закључци Запада већ спремни“, поручила је Захарова.

Главна уредница РТ и медијске групе „Расија севодња“ Маргарита Симоњан изјавила је да је смрт Алексеја Наваљног уочи председничких избора у Руској Федерацији корисна за „потпуно супротстављене снаге“, а да западни медији знају то веома добро.

„Чекала сам ко ће први да прогласи ‘политичко убиство’. Гардијан је, изгледа, први, али Оскар ипак иде у Летонију – њихов презир је проглашен исто толико ‘брутално убијен’. Нећу ни да почињем да им објашњавам да су Наваљног сви одавно заборавили, да га нема смисла убијати, поготово пред изборе, да би то користило потпуно супротним силама. Зашто објашњавати када они то већ одлично знају?“, написала је Симоњан на Телеграму.

Она је скренула пажњу и на изјаву генералног секретара НАТО-а, да се све чињенице о смрти Наваљног морају утврдити и да „Русија мора да одговори на озбиљна питања“.

„Русија никоме ништа не дугује – хајде да почнемо са овим. Боље да се шалите о томе шта смо урадили у свемиру. Са овим ћемо да завршимо“, одговорила је. 

У међувремену, у августу прошле године, суд у Русији осудио је руског политичара Алексеја Наваљног на 19 година затвора по оптужбама за екстремизам, који је проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичких организација и активности.

Руске власти су 2021. године забраниле деловање ове фондације и мреже Наваљнијевих канцеларија у руским регионима, које су на листи терористичких организација.

Извор:
РТ