Стефан Сежурне: Европа хитно мора да се припреми за сценарио који је изнео Трамп – могућност да САД можда неће заштитити НАТО чланице које не издвајају два одсто БДП-а за финансирање одбране

sezurne-stefan

Стефан Сежурне, француски министар иностраних послова изјавио је да Европа мора хитно да се припреми за могућност да САД можда неће заштитити НАТО чланице које не издвајају довољно на одбрану.

Стефан Сежурне је рекао да су сви чули коментаре бившег америчког председника и кандидата за републиканску председничку номинацију Доналда Трампа, који је рекао да би „охрабрио“ Русију да нападне НАТО чланице која не издвајају два одсто БДП-а за финансирање одбране, али је шеф француске дипломатије истакао да неће престати да убеђује све лидере у важност Алијансе која, како је навео, делује на добробит свих чланица, укључујући САД.

Сежурне је оценио, на заједничкој конференцији за новинаре са својим немачким и пољским колегом, да је сваки минут важан за припрему Европљана на могући сценарио који је изнео Трамп.

Француски шеф дипломатије је истакао да ће европски лидери радити заједно на анализи контекста, посебно предстојећих председничких избора у САД.

Извор:
НСПМ