УН: Могућност израелске офанзиве у Рафи је застрашујућа. Ту су се од сукоба склониле стотине хиљада Палестинаца

un

Могућност израелске офанзиве у Рафи на крајњем југу Појаса Газе, где су се од сукоба склониле стотине хиљада Палестинаца, је застрашујућа, оценио је у Женеви високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк.

„Имајући у виду крвопролиће које се до сада десило у Гази, можемо само замислити шта ће се десити у Рафи. Могућност пуног војног упада у Рафу, где је око 1,5 милиона Палестинаца натрпано на египатској граници и никуда не може да побегне, је застрашујућа“, навео је Тирк у саопштењу.

Високи комесар за људска права је такође изразио забринутост због последица офанзиве у Рафи на хуманитарну помоћ од које зависе Палестинци.

„Упад у Рафу може такође да значи крај оскудне хуманитарне помоћи која улази и излази што ће имати огромне последице на Газу у целини, укључујући стотине хиљада људи који су опасности да умру од глади на северу“, рекао је Тирк.

„Свет не сме дозволити да се то деси“, додао је он и позвао на „хитан прекид ватре“.

„Немам појма где је безбедно место у Појасу Газе“, изјавио је данас Филип Лазарини, шеф Агенције УН за палестинске избеглице (УНРWА) на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он је рекао да је завладала паника због планиране офанзиве израелске војске на југу Појаса Газе. „Ми говоримо о пет одсто убијених становника, рањених или несталих или више од 100.000 људи од популације два милиона за само четири месеца“, рекао је он.

У израелској офанзиви погинуло је 28.340 људи у Гази, 164 у протекла 24 сата по подацима тамошњег министарства здравља.

У Израелу је у нападима палестинских екстремиста предвођених Хамасом првог дана рата 7. октобра убијено више од 1.160 људи, углавном цивила.

Извор:
НСПМ