Европски парламент изгласао резолуцију о Србији: Позив на обуставу финансирања

evropski parlament

Резолуција Европског парламента није обавезујућа, али представља политичку поруку Београду

Европски парламент изгласао је документ под називом Резолуција о ситуацији у Србији након избора.

За резолуцију је гласао 461 европосланик, против су била 53 посланика, а 43 је било уздржано.

На сајту Европског парламента објављено је да избори у Србији 17. децембра 2023. нису одржани у фер и праведним условима и позивају на међународну истрагу.

Коначни текст резолуције још није објављен, али се наводи да су изборни услови у Србији „пали испод очекиваних стандарда за земљу кандидата за чланство у ЕУ“.

На сајту Европског парламента наводи се да су избори неометано спроведени, не спомиње се да гласање није дозвољено на Косову и Метохији, али се зато наводи да су изборе обележили процедурални недостаци.

Додаје се како су ти недостаци указали на то да су недоследно спроведене заштитне мере током гласања и пребројавања гласова, кршење тајности гласања и случајеви групног гласања.

Подсећајући српске власти да је „исправно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања Србије ЕУ“, посланици Европског парламента позивају на независну истрагу угледних међународних правних стручњака и институција о неправилностима на парламентарним, покрајинским и локалним изборима, са посебним пажњу на изборе за Скупштину града Београда.

Посланици Европског парламента жале због недостатка институционалног одговора на озбиљне сумње да су актуелни председници умешани у изборну манипулацију и злоупотребе, што, наглашавају, одржава некажњивост и обезбеђује да се ова пракса настави. Парламент такође осуђује изостанак резултата у процесуирању и санкционисању изборних прекршаја, укључујући озбиљне оптужбе о незаконитом манипулисању бирачким списком и бирачким правом, притиске и застрашивања грађана и изборних кандидата, случајеве корупције, фалсификовања потписа грађана, клијентелизам и нелегитимне и противправне злоупотребе података грађана.

Позивајући се на „организоване нападе српских званичника на посматраче избора, укључујући чланове Европског парламента“, захтева се повратак конструктивном дискурсу, наглашавајући важност међусобног поштовања у демократском процесу.

Осуђује се одсуство медијског плурализма током предизборне кампање, као и пристрасно медијско извештавање у корист актуелног председника државе.

Приступни преговори са Србијом требало би да напредују само ако земља оствари значајан напредак у реформама које се односе на ЕУ, укључујући пуну примену изборних препорука ОЕБС /ОДИХР и Венецијанске комисије, истиче се у резолуцији.

Уколико српске власти нису спремне да спроведу кључне изборне препоруке или ако налази истраге указују на то да су српске власти биле директно умешане у превару бирача, посланици Европског парламента позивају да се финансирање ЕУ обустави на основу тешког кршења правила закона у вези са изборима у Србији.

Очекује се да ће коначни извештај ОДХИР-а бити објављен у наредним недељама.

Резолуција Европског парламента није обавезујућа, али представља политичку поруку Београду.

Гласање су у Стразбуру пратили представници прозападне српске опозиције, који су позвали европарламентарце да уведу мере против власти у Србији.