КиМ: Ухапшена два радника „Поште“ у Гораждевцу

kosovo police

Канцеларија за КиМ саопштила је да су приведени радници „Поште“ у Гораждевцу с циљем да се спречи исплата пензија и плата. Синоћ је и обијена и опљачкана пошта у Угљару код Косова Поља.

Косовска полиција је у Гораждевцу привела два радника „Поште“ а од управнице је затражила да додје у станицу и да да изјаву, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију.

У саопштењу пише да су приведени возач В. М. и његов пратилац В. П., те да је акција спроведена „како би била онемогућена исплата пензија житељима те српске енклаве“.

Уредба Централне банке Косова (ЦБК) којом је предвиђено да се за плаћања користе само еври ступила је на снагу 1. фебруара, док званични Београд све исплате врши у динарима.

Та канцеларија владе Србије је навела да су у Пећи сатима испитивани радници Поште, те да је очигледно да је у Приштини донета одлука да се Србима укину сва људска права.

Канцеларија је навела и да „у реалном времену“ информише међународне чиниоце „о терору који се протеклих дана појачано одвија“, те да очекује њихову „хитну и оштру реакцију“.

Позвала је грађане „да не наседају на провокације и да издрже“, јер че, како је нагласила „Србија пронаћи начин да им омогући исплату плата, пензија и социјалних давања“.

И за та дешавања оптужила је премијера Косова Аљбина Куртија, који, како је указала, на овај начин не демонстрира силу, „већ нервозу и страх због попуштања међународне подршке његовом режиму“.

„Његова (Куртијева) страховлада се неумитно ближи крају“, пише у саопштењу.

„У Угљару код Косова Поља ноћас је обијена а потом и опљачкана и разлупана пословница Поште Србије“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Поручују да су „екстремисти“ са Поште скинули видео надзор, украли касу са новцем и демолирали просторије ове установе, испревртали столове, ормаре, извалили врата.

Канцеларија за КиМ сматра да је крађа директна последица примене уредбе Централне Банке Косова о валутама и платном промету, односно, како наводе – „Куртијеве одлуке да укине динар на Косову и Метохији и Србима онемогући сваки вид нормалног живота“.

Поручују и да више од месец дана упозоравају комплетну међународну јавност на све последице и опасности која носи ова одлука.

„Свака Куртијева антисрпска одлука и потез директни су сигнал екстремистима да крену у лов и напад на све српско, а охрабрени додатно чињеницом да неће бити ни ухапшени ни процесуирани, па поред школа, амбуланти, вртића, српских кућа сада на ред долазе и Поште“, поручили су.

Из Канцеларије наводе да „спирала насиља коју диригује режим у Приштини и спроводи над српским народом“ мора да буде аларм за међународну заједницу да предузме одлучне кораке у заштити и српског народа и српске имовине.

Косовска полиција се до сада није оглашавала у вези са наводима Канцеларије за КиМ, док је уједно изостао одговор на упит КоССев портала упућен на више адреса централној дирекцији Косовске полиције у Приштини.

Из Поште у Угљару однето око 200 хиљада динара

Председник Привременог органа Косова Поља, Александар Трајковић, у међувремену је казао медијима да су непозната лица из Поште у Угљару однела новац у вредности од близу 200.000 динара.

Како је објаснио, обијање Поште се догодило ноћас у 3:20, а осим украденог новца, причињена је и већа материјална штета.

“Разбијена су врата, заштитна ограда, десило се рушење зида, каса је посечена и покидана која је претешка али је изнета из просторије из Поште Косово Поље која се налази у селу Угљару”, казао је Трајковић, преноси РТВ Ким.

Починиоци овог инцидента нису познати још увек, а полиција је извршила увиђај.

Извор:
НСПМ