Светосавље као корен српског идентитета

smilja_marjanovic_dusanic

Личност, историјска улога и култ Светог Саве дубоко је утемељен у коренима српског идентитета. Иако пре свега родоначелник СПЦ и православног духа, Растко Немањић, потоњи Сава зацртао је будући политички, државни и културни правац Срба. Иако је прошло осам векова, Свети Сава је вечити савременик народа и његове духовне елите. О светосавском наслеђу, његовој традицији, утицају и присутности у данашњем српском покољењу за Магазин говори историчарка, професорка Филозофског факултета у Београду Смиља Марјановић Душанић.

Богато културно добро Срба на Косову и Метохији са више од хиљаду и по манастира, цркава, гробаља…сведочи о вековоном трајању нашег народа на овом простору. После деструкције, паљења и уништавања светиња у мартовског погрому 2004., привремене приштинске власти примењују нову стратегију – албанизују средњовековну баштину и настоје да присвоје и духовно и материјално наслеђе Срба. Последњи примери заузимања цркве у Ракитници код Подујева, црквеног поседа у селу Винарцу, древне манастирске цркве Богородице Хвостанске код Истока, то и потврђују. Колико су нови удари Приштине на српско духовно наслеђе опасни, какве последице могу имати и како се то може спречити, анализираисторичара из Штрпца Срђана В. Младеновића.

Палестинско питање, од самог избијања сукоба оптерећује Европску унију. Брисел је ове недеље предочио план у десет тачака, који предвиђа формирање палестинске државе. Да ли је идеја реална и може ли да заживи, питамо Слободана Јанковића, вишег научног сарадника са Института за међународну политику и привреду.

За Магазин говори и романописац Владан Матијевић, овогодишњи добитник награде “Београдски победник”. Његов роман “Пакрац” нашао се и у најужем избору за НИН-ову награду

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

Извор:
РТС