Поклон из Русије за Србе: Достојна замена чудотворној икони Пресвете Богородице Умекшање злих срца

pokon-ikona

Није Београђанима било тешко да сатима чекају у реду како би се поклонили икони Пресвете Богородице Умекшање злих срца која је стигла из Русије, и била изложена у храму Свете Тројице Подворја Московске патријаршије у Београду. Мирно и у тишини стајали су у колони дугој неколико стотина метара.

Београд је у поноћној тишини у четвртак испратио ову светињи, која је кренула пут Петроварадина у храм Покрова Пресвете Богородице, у којем ће бити до 30. јануара, а потом иде у манастир Преподобног Романа у Нишу, где ће бити изложена до 2. фебруара.

Како РТ Балкан сазнаје, по благослову патријарха московског и све Русије Кирила Фонд Светог мученика Бонифатија из Москве на челу са председницом Наталијом Мезенцевом Подворју Руске Православне цркве у Београду Србији је поклоњена достојна копија иконе Умекшање злих срца у коју је уграђена честица покрова пресвете Богородице.

“Икона ће стално бити изложена у нашем храму на Ташмајдану”, рекао је за РТ Балкан протејереј Виталије Тарасјев и додаје да је према проценама чудотворну икону целивало неколико десетина хиљада људи за два дана, колико је била изложена у руској цркви.

Ова чудотворна икона у августу прошле године била је у подгоричком Саборном храму Васкрсења Христовог и у манастиру Острог. Слава о мироточивој икони пронела се из Русије широм света, а икона мироточи 24 године и зато се назива “жива”, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем.

Она путује по свету и лечи страдале и немоћне. И нежан и благочестив мирис ове иконе осетили су многи. На површини се виде мале капљице “небеске росе”, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера.

На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стрела или мачева који боду њено срце. У овом случају седам стрела пробијају тело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац прорекао, обраћајући се овој икони речима: “А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца”, што означава пуноћу туге, коју је Пресвета Дева Марија претрпела у свом земаљском животу.

Ова икона једна је од великих светиња данашње Русије која се назива и Семистрељнаја (седам стрела).

Иначе, у селу Бачурино, близу Москве, за икону је изграђен храм-капела. Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије узела је миро са иконе да проучи њен састав. Научници су утврдили да је сличан “соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава, међу којима су зарастање рана и антидепресивно дејство.

О овој икони снимљен је и филм.

Иначе, мироточење подразумева спонтано појављивање лаке уљане материје, која испушта пријатан мирис. У хришћанству се ово сматра изузетним догађајем.

Извор:
ИСКРА