Николић тик уз Јахјагу на Брду код Крања

konferencija-lidera-balkana

Србија ће и у будућности Косово видети као суштинску аутономију и спремна је да још неке надлежности препусти Приштини, али никада неће бити спремна да призна независност или потпише било какав споразум који би омогућио Косову да буде чланица УН, категоричан је председник Србије Томислав Николић.

Управо овако – разговараћемо, договараћемо се, они ће да тврде да је то држава, ми их гледамо као суштинску аутономију. Спремни смо још много тога да препустимо Приштини, али негде ћемо морати да станемо и да видимо шта смо урадили, да ли нам грађани живе боље и да ли је оно што смо одвојили Приштини као своје надлежности и што ћемо им дати уставним законом довољно или није, рекао је Николић  новинарима на Брду код Крања, одговарајући на питање како види будућност односа Србије и Косова.

 

– У свим разговорима са представницима ЕУ, Београд тражи да Брисел не поставља услове признавања независности или било какав споразум којим би се Косову признало право да буде, на пример, чланица УН. Србија то једноставно не може, и не знам која држава у свету би могла, додао је Николић.

 

На питање да ли има проблем што и председница тзв. Косова Атифете Јахјага присуствује скупу, председник је рекао да „нема право да има свој проблем“, јер су се Београд и Приштина договорили да Приштина учествује на регионалним скуповима.

 

– Видели сте и сами да није било представљања. Ја сам ту да испуњавам оно што Србија одлучи и о чему се Србија договори, то је народна скупштина усвојила. Моје је било да овде учествујем како овај скуп не би прошао без Србије, рекао је Николић.

 

„Што смо гори од других?!“

 

Председник Србије поручио је да регион има заједнички интерес да сарађује и убрза процес евроинтеграција и нагласио да Србија није „гора од других“ и да заслужује да буде део европског друштва.

 

Николић је рекао да састанак лидера региона, свако има свој интерес – Србија, уз Хрватску и Словенију, да што пре постане чланица ЕУ.

 

Говорећи о евроинтеграцијама, председник Србије је рекао да се не бори да Србија буде у ЕУ да би нам неко „као пред црквом давао новац“, већ да би, када дође време за процену, било оцењено да је држава заиста уређена на начин на који су то учинили Немци или Словенци.

 

„Европа мора да се проширује, не може да остане у границама у којима је сад и да каже: ‘Ево само нам је још недостајала Хрватска’. А што не недостаје Србија, а што не недостаје Црна Гора или Македонија? Што смо гори од других“, упитао је Николић и додао да проширење не значи да неко „баца новац“, већ да је то знак да је још једна држава постала толико вредна да може да буде у том друштву, да је уредила свој правни и економски систем, међуљудске односе, односе према мањинама, уставни поредак, борбу против криминала.

 

„Наше Брдо и наши Бриони“

Николић је, на коференцији за новинаре за коју је владало огромно интересовање медија из региона, али и великих светских агенција, испричао анегдоту са пленарне сесије којом је описао напредак постигнут у регионалној сарадњи и помирењу:

„Ова иницијатива је добар знак и већ је заказан следећи састанак у Хрватској на Брионима. Ја сам се нашалио и рекао први је био на ‘нашем Брду’, следећи је на ‘нашим Брионима’, тако да можете да видите са колико шале говоримо о нечему што би нас у прошлости натерало да се тучемо и да се свађамо“, рекао је Николић.

 

ВЕСТИ