У Богородичином манастиру у Новим Козарцима свечано прослављена храмовна слава

kozarci

Милошћу Божијом на дан када света православна Црква прославља празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице, 25. јануара, истоимени манастир у Новим Козарцима свечано је прославио своју храмовну славу.Свету Архијерејску Литургију овим поводом служио је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз  саслужење архимандрита Варнаве, протосинђела Агапита, јереја Бранка и јерођакона Лонгина. Овом свештеном сабрању присуствовало је око стотину светосаваца.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице принело братство манастира.

Верном народу се архипастирском беседом обратио Владика Наум:

„Богородица нам помаже у свим искушењима и да није Њених молитава нико од нас људи се не би спасао, само преко Ње ми улазимо у Царство Божије, само преко Ње ми долазимо до Господа Исуса Христа, до Бога.

Њене молитве су свемоћне. Све оно што замоли Сина свога Он неизоставно испуњује као Син који воли и поштује своју Мајку. Анђели и светитељи Богу се моле као слуге и пред њим стоје као слуге, а Она се пред Њим моли као мајка и због тога су Њене молитве свемоћне, јер Бог, Господ Исус Христос, не може да одбије молитве мајке своје. Ето, због тога се ми хришћани често молимо Њој и на богослужењима и у својим личним молитвама и без Ње, заиста, као што рекосмо, немогуће је наше спасење.“

Владика Наум је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Немања Андријашевић из Новог Сада и Давор Илић из Петроварадина. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

После службе сви присутни су се укрепили на трпези љубави коју је припремило братство манастира. Том приликом је приређен пригодни програм.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ