ЈЕРОМОНАХ-РЕАНИМАТОЛОГ СА ФРОНТА: ПРИЧЕШЋУЈЕМ, ИСПОВЕДАМ И ПРУЖАМ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

konstantin

Свештенослужитељи Руске Православне Цркве воде духовну бригу о војницима у зони специјалне војне операције од почетка борбених дејстава на првој борбеној линији и у позадини. О томе како рат мења однос према Богу, о служењу на првој борбеној линији и о статусу свештенослужитеља у интервјуу за РИА Новости говорио је јеромонах-реаниматолог Константин из манастира Ваведење Пресвете Богородице у Оптиној пустињи. Разговор је водила Ана Горбашова.

Како сте ви, јеромонах из Оптине пустиње, доспели у зону СВО?

— По промислу Божијем упознао сам се са изванредним човеком – командантом бригаде. Он ми је предложио да се придружим добровољачком одреду као свештеник и медицинар. У томе сам видео вољу Божију, а намесник нашег манастира, епископ Јосиф, ми је дао благослов. Послали смо молбу у Москву, Синодском одељењу за сарадњу са Оружаним снагама и добили одобрење. На обуку сам кренуо 1. децембра прошле године на полигону у Тамбову, а већ 25. децембра сам са одредом ушао у зону СВО. Одред је помало почео да извршава своје задатке и ја сам стално с момцима. Ако су на првој борбеној линији, одлазим тамо – причешћујем их и исповедам. Истовремено пружам прву помоћ као лекар, учествујем у евакуацији рањеника и одводим их у болницу. Завршио сам медицински факултет и специјализовао сам анестезиологију и реанимацију. Пре него што сам се замонашио радио сам као лекар. Ипак, мој први задатак је свештенослужење.

Правни статус војних свештенослужитеља још увек није регулисан на одговарајући начин. Црква је предложила концепт законских амандмана које је руски председник подржао. Између осталог, амандмани се односе на олакшице и исплате. Да ли се слажете с тим да војни свештеници треба да буду изједначени са професионалним војницима.

— Може бити само тако и никако другачије. Обично се људима које шаље Синодско одељење издвајају извесна материјална средства. Она нису велика, али се издвајају. Ја их не користим, пошто имам уговор као лекар.

Како рат мења однос људи према Богу?

— Вероватно је главно то што има много људи који су имали млак однос према црквеном животу, али који овде, у рату, суочавајући се са смрћу, мењају свој однос према Богу. То је већ свестан приступ. Има много случајева кад су наши војници први пут у животу долазили да се исповеде и причесте. Многи овде одлучују да се крсте. Лично сам крстио 40 људи.

О колико отприлике бораца водите духовну бригу?

— Тешко ми је да кажем тачно колико их има. Долазим на прву борбену линију, обилазим ватрене положаје где су артиљерци, тенкисти и минобацачи. Полако обиђем све. Данас обиђем, једне, сутра друге. По могућству, као свештеник обилазим сва места на којима се налазе наши борци. У просеку, за недељу дана успевам да исповедим и причестим 20-30 људи. Понекад имам прилике да служим молебан или литију за покој душе. Једна је ствар кад би сви могли да дођу на службу, а друга је ствар, кад рецимо, двојица људи седе негде врло далеко на положају и одлазим код њих. На то ми оде цео дан. Тамо где се борци одмарају у сталној бази служимо јутарње и вечерње молитве. Овде момци читају молитве и без мене.

Не бојите се да без оружја идете на прву борбену линију?

— Не бојим се, аутомат не може да заштити од минобацача.

Какво расположење влада међу нашим борцима?

— Наш одред је добровољачки. Људи који долазе у добровољачке одреде самим тим показују свој патриотски став.

На шта вам је било најтеже да се навикнете у овако сложеним условима кад је реч о служби?

— Не бих рекао да има било каквих проблема, само што постоји одређена специфика. Тајне и молебане морамо да обављамо у опаснијим условима. Непријатељ стално врши извиђање и зато све морамо да радимо врло брзо и пажљиво, а да не привлачимо пажњу.

У току је Божићни пост. Да ли постоји начин да се на фронту држи пост, јер не ради се само о храни?

— За време поста треба обратити пажњу на свој унутрашњи живот и на односе са ближњима. Главно је да, у случају да човек не може да пости по свим правилима, укључујући компоненту хране, води рачуна и да се уздржава од греха.

Да ли ћете обележити Божић у одреду?

— Како Бог да. Прошле године смо прославили и Божић и Васкрс. Окупили смо се у молитвеној просторији, служили смо вечерње, сви су се исповедили и сви су се причестили. Духовно су се припремили за празник.

Да ли намеравате да останете у зони СВО до наше победе?

— Волео бих. Навикао сам се овде и људи су се навикли на мене.

Са руског Марина Тодић

Извор:
ПРАВОСЛАВИЕ РУ