Лавров: Хитна седница Савета безбедности, Кијев напао авион са украјинским војницима

lavrov

Не бисмо желели да се понови сценарио из Буче из априла 2022, када су јавности била представљена тела људи, које су, наводно, убиле руске снаге, што није било истина, каже шеф руске дипломатије

Кијевски режим данас је напао авион Ил-76 противваздушним пројектилима, иако је размена заробљеника између Москве и Кијева била договорена, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који из Њујорка, у који је отпутовао на седницу Савета безбедности УН, поручује да је у питању још један „терористички метод“ режима у Кијеву.

Лавров је открио да је Москва затражила одржавање ванредне седнице Савета безбедности Уједињених нација због данашњег напада на авион у Белгородској области, током којег су погинули сви који су се налазили у њему. Седница је заказана за 21 час по средњоевропском времену.

Министар је истакао да се нада да Француска, која сада председава организацијом, неће блокирати овај захтев Русије, као што је то урадила Велика Британија 2022, након Буче.

Не бисмо желели да се понови сценарио из Буче од априла 2022, када су јавности била представљена тела људи, које су, наводно, убиле руске снаге, а чије основне податке, име и презиме, још не можемо да добијемо, нагласио је руски министар.

Подсетио је да је након обарања авиона украјинска страна данас одмах саопштила о „храброј победи“ својих оружаних снага и тиме прокоментарисао првобитне текстове портала „РБЦ-Украјина“ и „Украјинска правда“, који су, позивајући се на изворе у украјинском Генералштабу, пренели информацију да је Кијев оборио авион. Према првобитном тексту чланака, авион је, наводно, преносио ракете С-300. Убрзо након што се открило да су у авиону били украјински војници, текстови су измењени.

Украјина није могла а да не зна да се спремала размена заробљеника, сигурно су знали да су у авиону били војници, понавља Лавров.

Русија, како каже, тренутно спроводи истрагу. Уједно, Лавров је позвао украјинску делегацију да данас, у оквиру Уједињених нација, објасни свету како је оборен авион.

Министар поручује и да Москву не брине то што међународна заједница неће поверовати да иза напада на авион не стоји она, већ Кијев. 

Немамо намеру никога да нападамо у Европи

Русија нема намеру никога да напада у Европи, истиче још шеф руске дипломатије данас у Њујорку. Специјална војна операција у случају Украјине је била неизбежан одговор Москве, будући да су од те земље направили директну претњу по Русију, објашњава он.

„Чуо сам да је чак и (председник САД Џозеф) Бајден рекао да ће, уколико Украјина изгуби, Русија напасти балтичке државе. То је глупост, председник Путин је то већ коментарисао. Немамо никакву жељу, никакву политичку или економску потребу за тим“.

Лавров тврди и да сумња да ће Кијев бити спреман да пристане на било какво регулисање ситуације. Тим речима прокоментарисао је тврдње бившег америчког председника Доналда Трампа да би он могао да реши конфликт за један дан.

Подсећа и да се испоставило да ни Минске споразуме, потписане 2014. и 2015. године, који је требало да доведу до мира, нико и није планирао да поштује, осим председника Русије Владимира Путина.

Поручује и да Москва није морала да покрене СВО, да Запад није дозволио државни преврат у Кијеву 2014.

Речи Нетанјахуа забрињавају

Изјаве израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да обећана палестинска држава неће бити формирана забрињавају, каже Лавров на данашњој седници СБ УН. Руска Федерација се, како каже, залаже за то да би требало одредити тачан временски оквиру током којег ће палестинска држава бити формирана.

Додаје и да не жели да спекулише на тему тога да ли је Вашингтон знао да ће Хамас напасти Израел. Тврди и да ће поступак који је покренула Јужна Африка против Израела у Међународном суду УН бити у великој мери политизован.

Овај суд ће, иначе, 26. јануара донети одлуку о превентивним мерама због могућег геноцида у Појасу Газе, подсећају руски медији.

Када је реч о привременом прекиду ватре између Израела и Хамаса, Лавров поручује да су такви разговори „трговина“, која одвлачи пажњу од суштине проблема.

Говорећи о Организацији исламске сарадње, каже да су земље које јој припадају озбиљно заинтересоване да што пре дође до преговора између две стране.

„Сви они одлучно иступају за то да треба да буде усвојена званична одлука о стварању палестинске државе и започети преговори, које ће пратити неутрални и ефикасни посредници“.

Министар наглашава да би што пре требало формирати ефикасан механизам за колективно посредовање, које би довело до решења, а у којем би главну улогу играо Блиски исток.

Немамо о чему да разговарамо са Американцима

Коментаришући односе са Вашингтоном, Лавров каже да Москва нема о чему да разговара са Американцима када је реч о стратешкој стабилности.

„Односи су на ниском нивоу, контаката практично и нема“, оцењује. „Све могућности које су постојале како би се избегла ескалација САД су доследно пропустиле“, додаје.

Истиче и да се не може стално живети у атмосфери где једна страна непрестано говори: „Ја могу све, али ти не“.

Како каже, Сједињене Државе су, такође, одбиле да склоне своје нуклеарно оружје као део Уговора о неширењу нуклеарног оружја, подсећа он. Стога, додаје, Москва ће на захтев председника Белорусије разместити тактичко наоружање у тој земљи.

Извор:
РТ