У екуменском слављу у Слатини Пожешке бискупије учествовао и владика Јован Ћулибрк

culibrk

Док у слободно време омаловажава српске жртве и смањује њихов број у Јасеновцу, владика Јован Ћулибрк одржава заједничке молитвене екуменистичке мисе са римокатолицима и осталим јеретицима по лијепој његовој. 

Па је тако у оквиру традиционалног екуменског славља у Слатини у Пожешкој бискупији заједно са осталим учесницима активно учествовао у овој антиправославној служби.

Преносимо оригинално саопштење бискупије пожешке уз посебан нагласак на захвалност владици Јовану Ћулибрку што је био учесник.

“У оквиру Свјетске молитвене осмине за јединство кршћана која траје од 18. до 25. сијечња на тему „Учите се добрим ђелима, правди тежите“ (Из 1,17), Средишње екуменско славље Пожешке бискупије одржано је јучер, 21. сијечња 2023. у цркви св. Јосипа у Слатини.

Поздрављајући судионике славља пожешки бискуп Антун Шкворчевић упутио је ријечи срдачне добродошлице његовој Преосвећености господину Јовану Ћулибрку, пакрачко-славонском епископу с пратњом и господину Пéтеру Сзенну, бискупу Реформиране кршћанске калвинистичке Цркве у Хрватској, који су у заједништву с пожешким бискупом предводили Средишње бискупијско екуменско славље.

Потом је поздравио назочне канонике Столног каптола св. Петра на челу с препоштом Ивицом Жуљевићем, свећенике Слатинског деканата предвођене деканом Драганом Хргићем, друге свећенике, редовнице, вјероучитеље, представнике институција међу којима се нашао и градоначелник Града Слатине Денис Острошић, те све присутне вјернике који су се окупили у заједничкој молитви за велико добро кршћанског јединства.

Након навијештених светих читања бискуп Шкворчевић је говорио о значају екуменских сусрета с нагласком на овогодишњу тему „Учите се добрим ђелима, правди тежите“.

– Овај наш сусрет вечерас је изазован у том смислу да сватко од нас себе испита што заправо чинимо с обзиром на Бога, колико му времена посвећујемо и што с обзиром на Њега учимо ми сами али и своју ђецу и младе, – истакнуо је бискуп те тумачећи читања Посланице светог Павла апостола Ефежанима, а потом и Еванђеља по Матеју, говорио о међуљудским пођелама.

– Те пођеле нису само између Жидова и погана него су те пођеле снажно присутне међу свима нама због тога што смо рањени злом и гријехом. Но те пођеле је Исус Kрист својом крвљу докинуо и на тај начин остварио мир. Због свега што је остварио за нас ви нисте никакви туђинци ни придошлице на овоме свијету и у Цркви Исуса Kриста у којој је Он заглавни камен а сви ми Његова жива црква, укућани Божји.

Учимо ли ми довољно тко смо ми по Њему?

Учите се добрим делима, правди тежите! Исус нам у Еванђељу на једноставан начин говори да требамо учити како бити човјек човјеку, како бити брат брату, и онда смо у пунини укућани Божји. Учи нас како у сваком човјеку који је некој невољи препознати Његово лице. Црква је заједништво крштених и по томе требамо вредновати сваког човјека те вјеровати да смо сви ми (католици, православци, реформисти) по крви Његовој једно и у том смислу деловати добрим делима, – рекао је између осталога бискуп Шкворчевић.

У свом је обраћању пакрачко-славонски епископ г. Јован Ћулибрк прије свега изразио сућут у поводу смрти папе емеритуса Бенедикта XВИ. чији је одлазак, како је рекао, велики губитак за све кршћане.

– Његов живот протекао је у најстрашнија времена Еуропе, од ИИ. свјетског рата па све до рата у Украјини који је пред крај живота дошао као још један криж на његову напаћену душу. Но он је својом стаменошћу, вјером и надасве богословљем свима нама оставио један огроман залог вјере да су Исус и Његова црква исти и побједоносни кроз вјекове.
Од 1917. године тече кршћанска крв у ријекама, и морамо се запитати да ли то заиста ратују кршћани и јесмо ли се до данас довољно обновили као кршћани да би сагледали себе као кршћане. Сам рат је свједочанство да тек предстоји истинска обнова након десетљећа међусобне мржње међу кршћанима, мржње према живоме Богу, – нагласио је епископ Јован те закључио:

– Мољењем опроштаја једни од других, сусрећући се лицем у лице, то је једини начин да истински градимо мир и да залијечимо ту стравичну рану која је на свима нама оставила страшан траг. Ево ја од вас молим опроштај у нади да сви једни другима дамо опроштај.
Молимо за опроштај, особито сада тијеком припреме за Ускрс како би нас ускрсли Kрист измирио, а особито несретни народ који сада страда у Украјини, – закључио је епископ Јован.

Пригодним ријечима обратио се и бискуп Реформиране кршћанске калвинске Цркве у Хрватској г. Пéтер Сзенн који је указао како требамо бити једно.

– Нисмо ми наслиједили мржњу и раскол већ смо си то некако „натоварили“ сами, а једино битно је оно што нам у својој милости Исус Kрист обзнањује и показује, а међу добрим делима је и радост. Толико тога нам се на овом свијету промијенило, особито у ових посљедњих мјесец дана и сви се ми бринемо за своје обитељи и своја домаћинства и у што да се поуздамо. А ми који тражимо правду и тежимо према правди требамо увијек уз Божју помоћ препознавајући љубав и милост Kристову знати да ми тежимо у другоме препознати Господина Исуса Kриста јер он је тај који је учинио оно што нитко други не би учинио. Дао је свој живот за оне који су га мрзили и који га и дан данас својим гријесима мрзе и зато не дајмо да се гријех плоди, – истакнуо је бискуп Сзенн те зајључио:

– Ми смо дошли овђе да градимо једни друге, упознамо једни друге, али и сами себе, стога браћо и сестре не дајте се јер толико радости има у овоме свијету. Правду у Бога тражите, истина је код Њега, јер ако је Бог с нама тко против нас може, – поручио је бискуп Сзенн.

На крају славља бискуп Антун Шкворчевић захвалио је епископу Јовану и бискупу Пéтеру за суделовање на слављу и на њиховим потицајним ријечима, те на судионике екуменског славља зазвао Божји благослов.

Том је пригодом нагласио како се радује сљедећем оваквом сусрету јер екуменизам није нешто што је успутно или споредно већ је настојање ускладити своје мисли, своје срце и ђеловање с Исусовом молитвом да сви буду једно.”

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА