Министарство одбране Русије: Украјинци обавештени о лету, оборили авион са заробљеницима

pad aviona

Војно-транспортни авион Ил-76 срушио се у Белгородској области, а у авиону се налазило 65 заробљених припадника Оружаних снага Украјине који су превожени у Белгородску област на размену

Нацистички режим у Кијеву срушио је војно-транспортни авион Ил-76 у Белгородској области желећи да окриви Русију за ликвидацију украјинске војске, саопштило је руско Министарство одбране.

„Кијевски режим је данас у 11.15 извршио терористички акт у којем је оборен руски војно-транспортни авион који је летео на релацији Чкаловски-Белгород, намењен за превоз украјинског војног особља на размену. Авион су уништиле украјинске оружане снаге из области Липци, Харковска област, уз помоћ противваздушног ракетног система. Радарска опрема Ваздушно-космичких снага Русије посматрала је лансирање две украјинске ракете“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је у авиону је било шест чланова посаде, 65 украјинских војних лица за размену, шест чланова посаде и три руска војна лица у пратњи, као и да су сви погинули.

„Украјинско руководство је веома добро знало да ће, по устаљеној пракси, данас украјинска војна лица бити транспортована војно-транспортним авионима на аеродром Белгород ради размене. Према раније постигнутом договору, овај догађај је требало да се одржи у поподневним часовима на контролном пункту Колотиловка на руско-украјинској граници“, навели су у Министарству.

Истиче се да је нацистички режим у Кијеву предузео тај корак, желећи да окриви Русију за уништење украјинске војске.

„Извршавајући овај терористички напад, украјинско руководство је показало своје право лице – занемарило је животе својих грађана“, закључили су.

Украјински медији, међу којима су „РБЦ-Украјина“ и „Украјинска правда“ преносе да су Оружане снаге Украјине обориле Ил-76, који се срушио у Белгородској области, позивајући се на Одбрамбене снаге.

Како се претпоставља, наредба је стигла из кабинета председника Украјине. У међувремену, украјинско Министарство одбране одбило је да коментарише догађај.

На лице места изашли су службеници Министарства за ванредне ситуације како би утврдили узрок несреће.

МСП Русије: Украјина довела у питање било какве договоре

Амбасадор задужен за злочине кијевског режима при руском Министарству спољних послова Родион Мирошник изјавио је да је Кијев починио „чин суманутог варварства оборивши Ил-76 и довео у питање могућност било каквих договора“.

„Кијев је починио чин суманутог варварства, потпуно показујући да му није стало до људског живота. Они су, кршећи договоре, убили наше пилоте и војнике који су били у њиховој пратњи и жртвовали своје суграђане. Овај крвави инцидент доводи у питање могућност бар неких споразума у било ком формату. Гаранције које дају, ако још нису прекршене, сигурно ће прекршити. У то нема сумње“, казао је Мирошник.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да за сада не може да коментарише вести о паду летелице.

Пад авиона прокоментарисала је и главна уредница РТ и медијске групе „Расија севодња“ Маргарита Симоњан.

„Авион и посада су наши. Затвореници – њихови. Оборили су га они“, написала је Симоњан на Телеграму. 

Шеф комитета Државне думе за одбрану Андреј Картаполов је изјавио да је за авионом летео још један Ил-76 са 80 заробљеника, међутим он је враћен, као и да је Ил-76 оборен са три ракете „патриот“ или „ирис Т“.

„Руководство Украјине су одлично били упознати са предстојећом разменом, добро су знали како ће бити испоручени ратни заробљеници. Сада више не може да се говори о размени“, поручио је.

Володин: Припремити апел Конгресу САД због пада Ил-76

Председник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је да се припреми апел Конгресу САД и Бундестагу у вези са падом Ил-76 у Белгородској области, а такође је предложио да се сазна које су ракете или лансери коришћени.

„Морамо да утврдимо које су ракете и лансери коришћени, хајде да припремимо апел Конгресу САД и немачком Бундестагу, да посланици коначно виде кога финансирају, коме помажу.То је нацистички режим, који храни Бајден, Макрон, Шолц и други политичари.Морају да схвате своју одговорност, а чланови парламента морају да их опозову“, казао је Володин.

Он је додао да су Украјинци пуцали су своје војнике у ваздуху, док су их чекале њихове мајке, жене и деца.

Белик: Хитно започети процедуру да се Украјина призна за терористичку државу

Посланик Државне думе из Севастопоља, члан Комитета за међународне послове Дмитриј Белик предложио је покретање процедуре за признавање Украјине терористичком државом.

„Уништавање сународника у политичке сврхе је прави државни тероризам, а Украјина је заслужила тај статус. Сматрам да је време да започнемо процедуру за признавање Украјине као терористичке државе“, казао је Белик за „РИА Новости“.

Према његовим речима, данас је основа украјинске државности заснована на крви, укључујући и оне сопствених сународника.

„Уништавање авиона са заробљеницима није само један терористички напад, то је суштина државне политике Украјине. Уништавају своје цивилно становништво, затворенике који су хтели да се врате својим породицама и, врло могуће, који говоре страшну истину за званични Кијев, како се према њима поступало, каква је ситуација у руској војсци и руској држави“, указао је.

Претходно је гувернер те области Вјачеслав Гладков навео на Телеграму да се „догодила несрећа“, не износећи детаље.

Гладков је напоменуо да се несрећа догодила у округу Корочански.

Извор:
РТ