Антонио Гутереш: Сви морају признати право палестинског народа да изгради властиту, потпуно независну државу. Свако одбијање може на неодређено време продужити сукоб

antonio-gutereš

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да би „одбијање и ускраћивање права палестинском народу да има државу могло на неодређено време продужити сукоб који је постао главна претња међународном миру и сигурности“.

„Сви морају признати право палестинског народа да изгради властиту, потпуно независну државу. И свако одбијање прихватања дводржавног решења мора бити одлучно одбијено“, нагласио је Гутерш.

Он је истакао да је такво решење „једини пут за постизање трајног и равноправног мира у Израелу, Палестини и целој региону.

Гутеш је рекао Већу сигурности да је хуманитарна ситуација у палестинској енклави „ужасавајућа“ и да „људи у Гази не само да ризикују да их убије немилосрдно бомбардовање него да постоји и све већа могућност заразе хепатитисом А, дизентеријом, колером“.

„Цела популација Газе суочава се с разарањем размера и брзине без премца у новијој историји. Ништа не може оправдати колективну казну над палестинским народом“, рекао је Гутереш у Њујорку.

Извор:
НСПМ