Путин доделио посебан статус породицама са троје или више деце

putin deca

Одлука о посебном статусу ових породица донета је због важне улоге коју породица има за развој државе и друштва

Вишедетне породице Русије добиле су посебан статус указом који је потписао председник Русије Владимир Путин, а чији назив гласи „О мерама социјалне подршке вишедетним породицама“.

У тексту указа наводи се да се под вишедетним породицама у Русији сматрају оне које имају троје или више деце.

Одлука о посебном статусу ових породица донета је због „важне улоге коју породица има за развој државе и друштва“.

Породице са троје и више од троје деце добијаће посебну подршку од државе. Најстарије дете тако ће до 18 године добијати социјалну подршку, која ће, у случају да се дете редовно школује у некој од образовних институција, бити продужена до 23. године.

Сваки од региона Руске Федерације, такође, има право да овај статус вишедетне породице допуни додатним мерама подршке, уколико се процени да је то неопходно.

Број породица, које су током последњих пет година добиле треће дете, порастао је за 11,5 одсто, рекла је јуче заменица премијера Татјана Голикова. Број породица које данас имају троје или више деце данас у Русији износи 2,3 милиона.

Број новорођене деце у земљи такође расте, али, истиче Голикова, без обзира што је то добар резултат, то још није довољно:

„Морамо се постарати да имамо више таквих породица и да породице у нашој земљи живе комфорно.“

Ова година, подсетимо, проглашена је и за годину породице. То значи да ће 2024. бити посвећена очувању традиционалних вредности и породице.

Извор:
РТ