Проглашен за дан жалости у ДНР. Према последњим подацима, у гранатирању Кировског округа Доњецка убијено је 28 људи, док је 30 повређено

donbas

Понедељак, 22. јануар, проглашен је за дан Жалости у Доњецкој Народној Републици, а након напада Украјине на Донбас.

„Сутра, 22. јануара, у Доњецкој Народној Републици се проглашава дан жалости за жртвама варварског акта агресије на цивилно становништво од стране кијевског режима“, саопштио је шеф ДНР Денис Пушилин.

Према последњим подацима, у гранатирању Кировског округа Доњецка убијено је 28 људи, док је 30 поврећено.

Министарство спољних послова Русије осудило је данашњи напад на Донбас и истакло да се ради о „варварском терористичком нападу против цивила Русије“. Навели су да напад показује да Кијев нема политичку вољу за мир и дипломатско решење украјинске кризе.

Данашњи напад на Доњецк биће, такође, једна од тема сутрашње седнице Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, саопштио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

На сутрашњем заседању присуствоваће и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који данас путује за Њујорк.

Високи представник Русије при УН: Комерас за људска права да одговори на нападе

Стални представник Руске Федерације при УН у Женеви Генадиј Гатилов позвао је високог комесара УН за људска права Фолкера Тирка да јавно одговори на украјинске ударе, у којима су страдали цивили у Доњецку.

„Позивамо Високог комесара УН за људска права Фолкера Турка и његову канцеларију да не дозволе да такви злочини прођу незапажено и да јавно одговоре на ово неселективно гранатирање цивила у Доњецку од стране украјинских милитаната“, наводи се на Телеграм каналу Сталне мисије.

Он сматра да ће западне присталице режима у Кијеву и неке међународне организације игнорисати ове ударе и да их неће осудити.

Амбасадор Белорусије је Пушилину изразио саучешће

Амбасадор Белорусије у Русији Дмитриј Крутој изразио је саучешће шефу Доњецке Народне Републике Денису Пушилину због гранатирања Доњецка, у којем је погинуло 25 људи, саопштила је амбасада.

Са осећањем дубоког бола примио сам вест о бројним жртвама током артиљеријског гранатирања Кировског округа у Доњецку. Молим вас да породицама и пријатељима жртава пренесете речи саучешћа, желим брз опоравак свим преживелима“, наводи Амбасада на свом Телеграм каналу.

Како је напоменуло дипломатско представништво, саучешће је упућено шефу ДНР Денису Пушилину.

Извор:
НСПМ