104 дан рата Израела и Хамаса: Израел срушио Хамасове положаје за производњу оружја. Близу милион Палестинаца избегло у Рафу

tenk izrael

Сукоб Израела и Хамаса – 104 дан. Израелска војска саопштила да је уништила главну индустријску зону Хамаса за производњу ракета и оружја у централној Гази. УН саопштиле да је због бомбардовања и копнене инвазије израелске војске у Гази скоро милион Палестинаца избегло у Рафу, на југу енклаве, дуж границе са Египтом, од 7. октобра и почетка сукоба.

21:34 Тел Авив, протести породица израелских талаца

Породице израелских талаца које Хамас и даље држи у заточеништву у Гази блокирале су саобраћајницу у Тел Авиву у знак протеста, пише Тајмс оф Израел.

Демонстранти су зауставили саобраћај ауто-путу у граду.

Учесници протеста носили су натпис са бројем 136, који алудира на број Израелаца који су и даље у Хамасовом заробљеништву.

20:40 САД: Без палестинске државе немогуће решити безбедносне изазове

Сједињене Државе су саопштиле да не постоји начин да се реше безбедносни изазови у Израелу и ширем региону без успостављања палестинске државе, пренео је Ројтерс.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да Израел тренутно има прилику да реши кризу, јер су земље у региону спремне да Израелу дају безбедносне гаранције.

19:22 САД извеле нови напад на Хуте у Јемену

Сједињене Државе су извеле нови напад на противбродске ракете јеменских милитаната Хута, објавили су амерички медији, позивајући се на војне званичнике.

Америчка војска је извела „превентивне нападе“ на три пројектила и лансера Хута, након што су надзорни авиони САД открили да се припрема напад на комерцијалне и ратне бродове у Црвеном мору, пише Њујорк тајмс.

18:46 Нетанјаху: Обавестили смо САД да не прихватамо ниједан модел палестинске државе у послератном сценарију

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да је обавестио Сједињене Државе да се противи успостављању било ког модела палестинске државе у оквиру било каквог послератног сценарија.

Нетанјаху је истакао како је раније већ обећао јавности да ће наставити са офанзивом у Гази док Израел не оствари „одлучујућу победу над Хамасом“.

18:11 Лидер Хута: Не плаше нас напади САД, наставићемо да гађамо бродове

Док траје сукоб Израела и Хамаса, нешто јужније, у току су и ваздушни напади Сједињених Држава и Велике Британије на јеменске Хуте, које подржава Иран, а који су претходно гађали бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.

По први пут од америчко-британског одговора на нападе Хута, реаговао је вођа јеменских побуњеника Абдул Малик ел Хути и нагласио да ће се напади на бродове око мореуза Баб ел Мандеб наставити, као и да их одговори САД и савезника неће уплашити.

„Наставићемо да гађамо бродове који имају било какве везе са Израелом. То, такође, укључује и америчке и британске бродове“, рекао је Ел Хути.

18:02 Транспорт пшенице преко Суецког канала опао за готово 40 одсто

У првој половини јануара преко Суецког канала превезено је само пола тоне пшенице, што је мање за 40 одсто него раније, саопштила је Светска трговинска организација.

Разлог за смањење транспорта количине жита овом рутом су учестали напади Хута на бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.

Подаци су засновани на контролној табли коју су заједнички развили Међународни савет за жито и Светска трговинска организација, саопштено је из те глобалне трговинске организације, a преноси Ројтерс.

17:41 Израелска полиција дозволила антиратни протест у Хаифи

Израелска полиција је под притиском Високог суда правде дозволила организовање антиратног протеста у граду Хаифи, по први пут од почетка сукоба у Гази.

Власти су одобриле да се највише 700 демонстраната окупи у суботу на Париском тргу у Хаифи од 13.30 до 15.30 часова, преноси Тајмс ов Израел.

Судије су током данашње расправе о петицији Вишег суда инсистирале да је посао полиције да пронађе начин и омогући безбедно одржавање протеста.

Полиција је претходно одбила неколико захтева за издавање дозволе, тврдећи да би могли бити организовани контрапротести који би угрозили јавну безбедност.

17:13 Вафа: Нови напад на камп Тулкарм, погинуо један Палестинац

Један Палестинац је погинуо у израелском удару на избеглички камп Тулкарм, северно од Западне обале, преноси палестинска агенција Вафа.

Агенција преноси да је у питању наставак израелског напада на избегличке кампове Тулкарм и Ноур Шамс у којима је до сада, према писању Вафе, погинуло седам цивила, док је рањено на десетине цивила.

16:27 У Рафу избегло скоро милион Палестинаца

Број Палестинаца који живе у Рафи у јужном појасу Газе скоро се учетворостручио од почетка сукоба Израела и Хамаса, према подацима Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА).

Бомбардовање и копнена инвазија израелске војске у Појасу Газе натерали су скоро све Палестинце да избегну према југу и граду Рафи,  дуж египатске границе.

На подручју око Рафе сада има више од 1,2 милиона људи, саопштила је Агенција Уједињених нација.

Пре почетка рата у регионо око града Рафе живело је око 280.000 становника.

16:08 Израел: Срушено Хамасово постројење за производњу ракета и оружја

Израелске одбрамбрене снаге (ИДФ) саопштиле су да су срушиле главну индустријску зону Хамаса за производњу ракета и оружја у централном појасу Газе.

Срушена је и мрежа тунела испод постројења, преноси Тајмс ов Израел.

14:50 ЕП позвао на трајни прекид ватре у Појасу Газе, али уз услове

Европски парламент усвојио је резолуцију, у којој се позива на трајни прекид ватре у Појасу Газе и поновно покретање напора да се постигне политичко решење под условом да се сви таоци одмах и безусловно ослободе, а „терористичка организација Хамас“ демонтира.

За резолуцију, која није правно обавезујућа, гласало је 312 посланика, 131 је био против, а 72 су била уздржана.

Посланици ЕП поновили су да Израел има право на самоодбрану, али су осудили, наводи се у саопштењу ЕП, несразмеран војни одговор на напад Хамаса на Израел у Појасу Газе.

У резолуцији су најоштрије осудили „гнусне терористичке нападе“ Хамаса на Израел али и, како су навели, несразмеран војни одговор Израела, који је довео до цивилних жртава у невиђеним размерама.

Упозорили су да узимање талаца и намерни напади на цивиле представљају озбиљно кршење међународног права.

14:42 За 24 сата убијена 172 Палестинца

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је од 7. октобра у израелским нападима убијено 24.620 Палестинаца, док је њих 61.830 повређено.

У последња 24 сата убијена су 172 Палестинца, док је 326 рањено, додало је Министарство.

14:24 Херцог: Нормализација односа са Саудијском Арабијом важна за прекид рата

Израелски председник Исак Херцог изјавио је у Давосу да је нормализовање односа Израела и Саудијске Арабије кључни елемент у окончању рата с Хамасом и представљало би промену за цео Блиски исток.

„Ситуација је још увек је осетљива, крхка и биће потребно пуно времена, али мислим да је то, заправо прилика да се крене напред у свету и региону ка бољој будућности“, рекао је Херцог на Светском економском форуму,  преноси АП.

Изјава израелског председника уследила је за недавном изјавом шефа саудијске дипломатије, принца Фајзала бин Фархана у Давосу да се Ријад слаже да „мир у региону укључује мир у Израелу“.

Такође, изјавио је да би Саудијска Арабија „сигурно“ признала Израел као део ширег политичког споразума, навела је америчка агенција.

„То се може догодити једино кроз мир за Палестинце, кроз палестинску државу“, истакао је Бин Фархан.

12:35 Сафади: Израел да дозволи расељеним становницима Газе да се врате кући

Израел би требало да дозволи расељеним Палестинцима у Гази да се врате својим домовима, изјавио је  јордански министар спољних послова Ајман Сафади, додајући да је то неопходно да би дошло до окончања рата у Гази и како би се спречила даља ескалација насиља у региону.

„Када је реч о приоритетима, јасни су: окончање агресије, пуштање довољно трајне хуманитарне помоћи, заустављање уништавања и неодложан рад на повратку расељених становника Газе у њихове области и домове“, рекао је Сафади.

12:10 Напади израелских авиона на Хезболах у Либану

Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони напали полажаје Хезболаха у јужном Либану.

ИДФ тврде да су раније данас из Либана испаљена два пројектила на област Арап ел Арамше.

11:54 ИДФ упале у Хамасово упориште у Кан Јунису

Израелска војска тврди да је упала у главно упорише Хамаса у јажном делу Кан Јуниса.

ИДФ наводе да су запленили велике количине оружја у том упоришту, у коме се налази и Хамасове канцеларије, као и места за обуку припадника палестинске групе.

10:52 Херцог у Давосу: Не можемо засад да размишљамо о мировним преговорима

Израелски председник Исак Херцог на Светском економском форуму у Давосу изјавио је да Израелци тренутно не могу да размишљају о мировним преговорима са Палестинцима.

„Сви желе да буду сигурни да неће бити нападнути било са севера или југа било са истока. Израел је изгубио поверење у мировне процесе, јер види да наши суседи величају терор“, изјавио је Херцог поред фотографије најмлађег од 132 таоца, једногодишњег Кфира Бибаса.

Према његовим речима, не постоји само сукоб између Хамаса и Израела.

„Свет мора да се суочи с тим да постоји империја зла која извире из Ирана“, каже Херцог, додајући да ће такве активности „поткопати сваки мировни процес и стабилност у свету“.

Херцог наглашава да група Хамас мора да се искорени како би се „омогућила боља будућност Палестинцима“.

Израелски председник такође сматра да свет „није брига“ за израелске жртве годинама пре 7. октобра.

Упитан о дану након рата, Херцог каже да замишља „коалицију нација које су спремне да се посвете обнови Газе“, на начин који омогућава сигурност и Израелаца и Палестинаца,

Навео је и да се пре два дана састао са званичницима Црвеног крста у Израелу да би „разговарали о тешкој здравственој ситуацији талаца“,

„Молимо се да сви лекови стигну до њих, али то је само почетак“, додао је Херцог.

10:49 Лавров ће се обратити СБ УН за решавање блискоисточне кризе

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће се следеће недеље обратити Савету безбедности Уједињених нација (СБ УН) о предлозима за решавање блискоисточне кризе.

Лавров каже да решење треба да укључи директне разговоре између палестинског и израелског руководства и да би морало да доведе до стварања палестинске државе.

09:50 Вафа: За 24 сата приведено 48 Палестинаца на Западној обали

Палестинска новинска агенција (ВАФА) јавља да је Израел током ноћи и јутрос привео 48 Палестинаца на Западној обали.

Процењује се да је Израел од 7. октобра привео укупно 6.000 Палестинаца, наводи Вафа.

08:02 Талас ракетних напада војске САД на положаје Хута у Јемену

Америчка војска је током ноћи извела нови талас ракетних напада са бродова и подморница на локације у Јемену које контролишу  Хути, што је четврти пут да војска САД последњих недеља директно гађа њихове положаје у Јемену.

Напади су покренути са Црвеног мора и погодили су 14 пројектила које је команда америчке војске оценила као „непосредну претњу“, преноси АП.

„Снаге су извеле нападе на 14 пројектила Хута које подржава Иран. Пројектили су били на лансирним шинама и представљали су непосредну претњу трговачким и бродовима морнарице САД у региону. Могле су бити испаљене у било ком тренутку, што је и навело америчке снаге да искористе своје право и обавезу да се бране“, наводи се у саопштењу америчке војске.

Хути су претходно преузели одговорност за напад на амерички теретни брод који су, тврде, директно погодили.

07:50 ИДФ убио 60 палестинских бораца за 24 сата

Израелске снаге су у протекла 24 сата убиле око 60 палестинских бораца у Појасу Газе, наводи се у саопштењу војске.

„Око 40 бораца убијено је у области Кан Јуниса и више других у северном делу Газе“, наводи се у саопштењу.

07:25 Ројтерс: Хезболах одбацио предлоге САД за ублажавање сукоба са Израелом

Либански Хезболах одбацио је идеје Вашингтона за ублажавање сукоба са Израелом, што би укључивало премештање бораца са либанско-израелске границе, али остаје отворен за дипломатске напоре да би се избегао „разорни рат“, саопштили су неименовани либански званичници.

„Хезболах је спреман да саслуша идеје“, рекао је неименовани високи либански званичник упознат са плановима Хезболаха за Ројтерс, истичући да су припадници групе упознати са идејама САД.

Став Хезболаха засад је да ће наставити да испаљују ракете на Израел све док не дође до потпуног прекида ватре у Појасу Газе.

Хезболах, упркос томе, остаје отворен за дипломатске контакте што, наводи британска агенција, сигнализира аверзију либанске групе ка ширем сукобу са Израелом.

Израел је, такође, рекао да жели да избегне рат, али обе стране кажу да су спремне да се боре ако буде потребно.

У Појас Газе ушли су камиони који поред хуманитарне помоћи носе и лекове за израелске таоце које Хамас и даље држи у Гази. Високи званичник Хамаса рекао је да би за сваку кутију лека који се даје таоцима требало дати хиљаду палестинским цивилима.

Израелске снаге тврде да су убиле кључне људе Хамаса за контрашпијунажу и пет оперативаца. На окупираној Западној обали настављене су рације и хапшења.

Израелски војни врх тврди да док год Хамас не буде потпуно демонтиран у Израелу неће моћи мирно да се живи. Такође, тврде и да је рат у Либану све извеснији, због чега се израелска војска припрема и за тај сценарио.

Извор:
НСПМ