Лавров: Русија не може бити побеђена

lavrov

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров данас је одржао велику годишњу конференцију, на којој је говорио најбитнијим светским темама за прошлу и ову годину

Русија не може бити побеђена, на Западу о томе могу само маштају, будући да тамо мало ко уопште зна историју, поручио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на годишњој конференцији, на којој је говорио о главним геополитичким темама.

Као што је и било очекивано, министар је највише говорио о украјинској проблематици и Западу, и актуелним кризама на Блиском истоку.

У контексту украјинског сукоба, подсетио је на битну чињеницу да је Руска Федерација отворена за преговоре, али је и додао да преговори нису у интересу Запада, на челу са Вашингтоном, због чега их и нема.

То су, како каже, забранили бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон и Англосаксонци, који Кијеву нису дали да потпише споразум са Москвом. Они не желе да дозволе директне преговоре Москве и Кијева, објаснио је.

Министар је подсетио и да није председник Русије Владимир Путин разрушио Минске споразуме, већ да је то учињено много пре, што су признали и бивши председник Француске Франсоа Оланд и бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел. Они су јавно рекли да су ови договори били потписани само како би се Украјини дало времена да се припреми за рат, те стога тврдње председника Украјине Владимира Зеленског да је Путин од света украо 15 година мира, тиме што је наводно прекршио поменуте споразуме, поражавају.

„Поражавајуће је како неко може да прича овакве приче. Како да се прича са људима који се служе оваквим наративом“, упитао је затим шеф руске дипломатије.

Он је упозорио и да је руска страна више пута истицала да они који данас одбијају преговоре треба да знају да ће касније бити све теже постићи споразум.

„Сада видимо да се то пророчанство и остварује“, прокоментарисао је.

Због свега овога, Лавров поручује да Украјину чека судбина Авганистана и сличних држава, иако је читава проблематика могла да буде решена још пре седам година. Али, каже, и о томе је украјински председник лагао на самиту у Давосу, будући да је са трибина јавности пласирао неистине о дешавањима након 2014.

Кратко се осврнуо и на предстојеће председничке изборе у Украјини, који ће ипак бити одржани ове године, и рекао да се за њих залаже Запад, будући да им Зеленски све чешће измиче контроли. На тај начин, западњаци се надају да ће га повратити на пут који одговара њиховим интересима.

О недавно потписаном споразуму између Кијева и Лондона, који су Украјинци окарактерисали као безбедносни споразум, Лавров каже да он није правно обавезујући и да се Москва не противи договорима које Украјина склапа са другима. Ипак, примећује да су Енглези раније говорили да ће подржавати Украјину колико год буде требало, а данас колико то буде било могуће. На све то поручује да Русија неће одустати од СВО док не постигне своје циљеве.

Запад схвата да блицкриг неће довести до пораза Русије, знају где су погрешили, иако им је тешко да то признају

Запад не жели да дође до конструктивног решења, које би узимало у обзир и интересе Руске Федерације, рекао је Лавров. Њихова политика је „деструктивна“ и она је већ изазвала корените промене у безбедносном систему, додао је.

Знају, како каже, и да блицкриг неће довести до пораза Русије, и где су погрешили, иако им је тешко да то признају.

Заборавили су и на идеје настале након Другог светског рата, а које би требало да се чувају као светиња, те се данас у Берлину могу видети и нацистичке акције.

Упркос њиховим очекивањима, СВО је позитивно утицала на унутрашњи живот Русије: ујединила је руско друштво и помогла да се оно очисти од људи који се нису осећали као део руске историје и културе. Неки од њих су отишли, неки остали и замислили се, али велика већина становништва се ујединила као никада до сада, објаснио је министар. У томе, додаје, велику улогу игра и пожртвованост руских војника.

Американци и Енглези наговарају Зеленског да уништи Крим

Амерички генерали и британски политичари саветују Украјинце да активније гађају територију Крима и да га сатру са лица земље тако да тамо не може да се живи, кад већ немају успеха на фронту, открио је још Лавров.

Ипак, званично, како додаје, Англосаксонци се праве као да Украјинци сами бирају мете.

Додаје и да Запад од Кијева не тражи да поштује међународно право када гину цивили или када распоређује војнике у стамбеним објектима, као и да не реагује када се, на пример, у Украјини убије амерички новинар, будући да је Кијеву све дозвољено.

Нема предуслова за дијалог о стратешкој безбедности са САД

Министар спољних послова Русије, такође, је поручио да данас нема предуслова за разговор о стратешкој безбедности са Американцима. Додаје да је Вашингтон сам замрзнуо тај дијалог и подсећа да је Москва још 2021. предложила САД и земљама НАТО-а писмени предлог о безбедносним гаранцијама, који би, да је потписан, спречио избијање сукоба у Украјини 2022.

Ове предлоге Запад је одбио, а сада је, како каже, потребно „ликвидирати критички важне противречности у области безбедности, које носи са собом експанзија НАТО-а на исток“.

Запад је отворено „покренуо тотални хибридни рат против Русије“, како би јој нанео стратешки пораз; изазвао је конфликт у Украјини, и покушао да уништи све оно што повезује руски и украјински народ, а раде и на ескалацији сукоба. То је директна претња руским интересима, истиче шеф руске дипоматије. 

Запад је 500 година доминирао, сада му је тешко да се помири са мултиполарношћу

Запад је петсто година управљао свим процесима на Земљи и сада се врло жестоко супротставља настанку мултиполарног света, покушавајући да очува доминантан положај, каже још Лавров.

Подсећа и да Запад не бира средства која ће искористити против оних који пробају да посегну на њихову позицију, што је, како оцењује, посебно карактеристично за Вашингтон.

Ипак, додаје, највећи део света више не жели да поштује хегемонију, на коју се навикао, и истиче да је БРИКС „симбол богатства мултиполарног света“. Скоро 30 држава заинтерсовано је за зближавање са БРИКС-ом, тако да можемо рећи да овај савез има велику будућност, прокоментарисао је министар.

Најбољи односи са Кином, блиска сарадња и са Индијом и земљама Блиског истока

Говорећи о спољнополитичким односима Руске Федерације, шеф руске дипломатије је истакао да Москва са Пекингом данас има најбоље односе у историји и поручио да тако добре односе нема ни са једном другом земљом.

О томе сведоче и све до сада потписане декларације, у којима се наводи да је савез две државе јачи него, на пример, војни савези који су постојали за време Хладног рата. 

Кина и Русија користе своје националне валуте у око 90 одсто случајева када је реч о трговинском промету, додао је Лавров, те закључио да кинеско-руски односи имају велику перспективу.

Имамо тачно одређене оријентире за нашу спољну политику, желимо да сарађујемо са онима који желе да послују са нама на основу узајамног поштовања, објаснио је.

„Развијамо посебно привилеговане односе са Индијом“, изјавио је још, те додао да Москва гледа на Иран, Турску, Катар, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате као државе које спадају у њено „блиско окружење“.

  • 18. јан 2024 • 12:02

    12:02

    Лондон наговара Зеленског да гађа било које објекте на било ком делу територије Руске Федерације. Говоре да на Криму треба уништити све услове за живот и руску флоту.

    Било би занимљиво да се уђе у главе тих људи, провокатора који верују да ће нам колена задрхтати због њихових изјава.

  • 11:56

    Сви упиру прстом на Путина да ће покренути нуклеарни рат, иако руски председник ничим сличним није претио, за разлику од Американаца и Британаца.

    Говорили су „Путин мора да зна да и НАТО има нуклеарно оружје“, Британци су претили да ће „притиснути дугме“.

    „Нема потребе да плашите Русију. Треба чешће читати Черчила који има један афоризам о руском медведу и како се против њега борити“, закључио је Лавров.

  • 11:51

    Аргентина је добила позив да се прикључи БРИКС-у док је на власти био бивши председник који је јасно рекао да ће одлука бити донесена за време владавине новог.

    Русија поштује одлуку новог председника Аргентине Милеиа.

    Русија сарађује са свим државама које желе да да имају бенефиције од узајамно корисне сарадње.

  • 11:47

    Подржавамо и подржаваћемо Србију и став српског народа и руководства

    „Председник Путин је увек говорио да Русија подржава и да ће увек подржати онај став који изабере српски народ и српско руководство“, рекао је још данас Лавров, коментаришући ситуацију на КиМ.

    „Видимо да се Србима подсмевају, ако се говори о косовском проблему. 2013. године, уз посредство ЕУ, постигнут је договор између Београда и Приштине о стварању Заједнице српских општина. Тамо је све било написано: каква имају права, како организују живот, обезбеђују рад безбедносних структура“, каква ће бити ситуација са школом, језиком, црквом, и тако даље, појаснио је министар.

    Ипак, како је додао, „прошло је десет година и ништа се није изменило“.

    Споразум је, како оцењује, „запао у ћорсокак“ и Европска унија сада ништа не може да уради. Једино што може је да сада измени те договоре, на чему се, како додаје, и раде, а што све иде у корист премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

    Европску унију треба да је срамота, јер од 2013. причају да успели да реше све проблеме косовског питања, али није тако„, прокоментарисао је шеф руске дипломатије, и даље додао да се онај део потписаних споразума, који се односи на стварање Заједнице српских општина, сада мења тако да, на крају, „Срби на северу Косова немају никаква права“.

    Они желе да права Срба буду „апсолутно вештачка, а да реална власт остане код Албанаца“.

    Европска унија проблеме и у овом случају, као и у другим случајевима, решава тако да резултат иде у корист стране која им више одговара, појаснио је Лавров. Како каже, тако је и у случају КиМ.

    „Албански фактор је јако озбиљан“, а косовски Албанци су Унији ближи од Срба, будући да они желе да „уђу у НАТО, и свуда желе да уђу, и верно ће поштовати упутства ЕУ, уколико се само после не разбукта албанска проблематика на Балкану“, упозорио је.

    У том контексту кратко је прокоментарисао и Северну Македонију, у којој, како каже, и данас председник парламента те земље на столу поред македонске заставе држи и албанску.

  • 11:43

    Не дао Бог, али ако се Запад послужи самоубилачком логиком, убеђујем вас – белоруски и руски народ ће раме уз раме да брани своју независност и интересе.

    На овај начин је одговорио на питање везано за гомилање НАТО војске на границама Белорусије и како би Русија одговорила на агресију Алијансе.

    „Не сумњајте у то, имамо у те сврхе сва потребна средства“.

  • 11:39

    Србија чека на пријем у ЕУ неколико деценија, Турска 40 година чека у реду, а Украјина улази без реда јер не нацистичка држава.

    Кијеву се све дозвољава, то се види у свему што ради.

    Кијев може чак и Американце  у затвору да мучи до смрти, сви ћуте.

  • 11:35

    Израелци не смеју да стварају утисак да, пошто су страдали у време Другог светског рата, сада могу да раде шта хоће.

    Холокауст је био тежак злочин, истина је. Али, десио се геноцид над свим народима СССР-а, убијали су их у логорима.

    Према тој логици сада би Русији све требало да буду дозвољено. Али то не сме тако да буде ако желимо да поштујемо међународно право.

  • 11:29

    У Појасу Газе омладина расте свесна да, пре 70 година обећана, Палестинска држава не само да није формирана, него и шансе за њено стварање постају све мање.

    Такву политику воде САД.

  • 11:27

    Поједини западни званичници су говорили да у Палестини не живе људи већ животиње. То подсећа на изјаве украинских политичара да у Донбасу не живе људи и да Русе треба физички истребити.

    У демократским државама Запада овакве изјаве нису наишле на осуду.

  • 11:24

    Русија је одмах осудила неприхватљив је напад Хамаса на цивиле и учеснике фестивала у Израелу.

    Русија је веровала да ће Израел као, једина демократска држава на Блиском Истоку каквом се представља, да поступи демократски.

    Међутим, тешко је дефинисати шта је допустиво за демократију ако се погледа на акције САД и Велике Британије.

     

Извор:
РТ