Пакистан извео војни напад на Иран: Поштујемо суверенитет Техерана, али морамо да се осигурамо

avioni pakistan

Пакистанска авијација гађала је југоисток Ирана, где се, према њиховим подацима, налазе терористичке групације. Иран је саопштио да су погинуле три жене и четворо деце

Пакистан је извео низ прецизних војних удара по позицијама наводних терориста у иранским југоисточним провинцијама Систан и Балуџистан, на граници са Пакистаном и Авганистаном, саопштило је данас пакистанско Министарство спољних послова.

Према последњим информацијама број страдалих у нападу је са седам порастао на девет, а како су власти Ирана раније саопштиле ради се о цивилима, међу којима има жена и деце. Техеран је такође поручио да захтева објашњење од Исламабада, због чега је позвао највишег дипломатског представника Пакистана на разговор.

Министарство спољних послова Пакистана објавило је да је у нападу ликвидиран један број „терориста“, на које је Пакистан више година указивао иранским властима, тврдећи да се у тој земљи крију терористи пакистанског порекла, преносе „РИА Новости“.

Пакистан даље наводи да Техеран није предузео неопходне мере, због чега је напад и уследио. „Ројтерс“ пише да је пакистанска авијација, приликом напада нарушила ваздушни простор Ирана.

Руски медији преносе да је премијер Пакистана, због заоштравања ситуације са Ираном, прекинуо посету Давосу и да је тренутно на путу назад у земљу.

МСП-а Пакистана поручује:

„Пакистан у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет Исламске Републике Иран. Једина сврха данашње акције је била да се осигура наша сопствена безбедност и национални интереси Пакистана, који су од највеће важности и не могу бити угрожени“.

Данашњи напад изведен је након напада Иранске револуционарне гарде од 16. јануара на две главне базе терористичке групе Џејш ел Адл, иначе сунитске групе, у Пакистану. Напад је изведен балистичким ракетама и дроновима и то у једној пакистанској провинцији на граници са Ираном.

Техеран, подсетимо, сматра да је група Џејш ел Адл терористичка, будући да се бори против владе Ирана чију већину становништва чине муслимани шиити.

Пакистан је напад осудио и саопштио да је опозвао свог амбасадора, додајући да ни ирански амбасадор више није пожељан у Пакистану.

Јуче, 17. јануара, шеф МСП-а Пакистана разговарао је са иранским министром спољних послова Хосеином Амиром Абдолахијаном.

Пакистанска страна је затражила да добије податке о позицијама и кретању терористичких групација на територији Пакистана, саопштило је МСП Ирана.

„Пакистански министар спољних послова је нагласио да су безбедност Ирана и безбедност Пакистана подједнако важне и да, ако на пакистанском тлу постоји претња Ирану, онда Исламабад мора сам да предузме одговарајуће мере“, пренеле су „РИА Новости“.

Поводом ових догађаја огласило се и Министарство спољних послова Индије, које је у саопштењу нагласило да се ради о „питању Ирана и Пакистана“, уз додатак да Индија „задржава бескомпромисну позицију нулте толеранције по питању тероризма“.

Према појединим медијима, међу метама пакистанског удара нашла се и организација „Ослободилачка војска Белуџистана“, која је у више наврата нападала постројења кинеских предузећа у Пакистану и упозоравала Кину да напусти ову државу.

У међувремену, огласио се и један од команданата иранске Револуционарне гарде у ваздухопловној бази Хатам ел-Анбија, генерал Кадир Рахимзадех који је најавио покретање војних вежби великих размера на граници са Пакистаном. Према речима иранског генерала, вежбе ће се изводити на површини од 600 километара квадратних, а у њима ће учествовати десетине беспилотних и пилотираних летелица за дејство по циљевима на копну, док ће посаде на системима ПВО гађати мете у ваздуху.

Извор:
РТ