Централна банка „Косова“: Од 1. фебруара евро једина валута за готовинске трансакције на Косову

kosovo banka

Централна банка тзв. Косова саопштила је да је на седници одржаној 27. децембра Одбор те банке донео Уредбу о готовинском пословању према којој је једина валута која се може користити у покрајини за готовинске трансакције у готовини и платном систему – евро, што значи да од 1. фебруара, када Уредба ступи на снагу, динар неће моћи да се користи.

„Остале валуте које нису евро могу се користити у Републици Косово само као драгоцености за чување у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за међународна плаћања у валутама ван евра и за девизне активности“, наводи се у Уредби за готовинско плаћање постављеној данас на Фејсбук страници Централне банке у Приштини.

Како се додаје, размена валута се може вршити само преко институција лиценцираних од стране Централне банке која нуди ту услугу.

У одлуци се наводи и да је „увоз и извоз новчаница и евро кованица и других валута на Косово искључиво право Централне банке“, као и да се „увоз и извоз новчаница и еврокованица и других валута на Косову могу обавити само за и од стране банкарских и небанкарских финансијских институција са лиценцом Централне банке Косова за обављање финансија“.

Према Уредби која ступа на снагу 1. фебруара, све друге одредбе које су у супротности са овом уредбом стављају се ван снаге од тренутка ступања на снагу овог прописа, пренео је „Косово онлајн“.

Извор:
НСПМ