САОПШТЕЊЕ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НА ИЗЈАВУ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ О НАЈАВЉЕНОМ УКУДАЊУ ПЛАТНОГ ПРОМЕТА Р. СРБИЈЕ НА КиМ

amblem snv

„Мој посао као председника Србије је да бринем, али најава коју смо добили из Приштине о укидању платног промета са централном Србијом, да забране употребу динара, да упадају у Поштанску штедионицу у јужној српској покрајини не само да нас забрињава већ доводи у питање све процесе нормализације дијалога и свега другог – казао је са самита у Давосу председник Србије Александар Вучић.“

Навикнути на овакве дефетистичке изјаве председника Србије, које по козна који пут најављују додатно погоршање услова живота преосталих Срба на КиМ, СНВ их тумачи као још један у низу унапред договорених споразума са Приштином, чија је реализација сада дошла на ред. Такву сумњу поткрепљује „препорука“ Канцеларије за КиМ дата пред крај прошле године запосленима у институцијама Републике Србије на КиМ, пре свега онима у школству и здравству, да угасе своје текуће рачуне у НЛБ-Комерцијалној банци и да отворе нове у Поштанској штедионици.

Циљ овакве одлуке Београда би у даљем преговорима са Приштином, која, како председник Вучић тврди, најављује укидање платног промета са централном Србијом и забрану употребе динара, могао да буде најава изналажења решења да се будуће финансирање запослених у институцијама Републике Србије на КиМ одвија преко Министарства финансија тзв. Републике Косова. То би представљало, ништа друго до још један уступак  Приштини у склопу тихог спровођења француско-немачког плана о нормализацији односa између Србије и Косова или промовисање једне од тачки предвиђених будућим статутом тзв. Заједнице српских општина.

Са друге стране плашење Срба упадом Албанаца у Поштанску  штедионицу је прикривена порука Куртију као предлог шта би, као део свог посла, могао да уради, како би му помогао да пред српском јавношћу оправда и лакше спроведе у дело будући споразум о финансирању запослених у институцијама Републике Србије. Да потсетимо да је сличне прикривене договоре са Куртијем већ имао у случају Бањска, језера Газиводе, обезбеђивања аутобуског превоза за долазак „присталица“ на свој митинг, одржан 26.05.2023. год. у Београду, о укидању КМ таблица и итд.

У Грачници, 17. јануар 2023 .

Информативни центар СНВ КиМ