Предизборни програм Саре Вагенкнехт: Сарадња с Русијом – Распустити ЕУ

sara vagenkhejt

Странка одбија придруживање Украјине ЕУ, али поздравља употребу мотора са унутрашњим сагоревањем и руски гас

Бивша лидерка немачке Левице Сара Вагенкнехт оформила је нову странку под називом „Савез (Унија) Саре Вагенкнехт – Разум и правда“ (BSW).

Шта Сахра Вагенкнехт жели са својом новом странком?

У нацрту програма, ова странка Европу назива „дигиталном колонијом“ САД. Странка одбија придруживање Украјине ЕУ, али поздравља употребу мотора са унутрашњим сагоревањем и руски гас, пише „Шпигл“.

Међу главним одредбама програма нове странке су ограничење миграција, прекид испоруке оружја Украјини и санкција Русији у енергетском сектору, наставак употребе јефтиног гаса и нафте, као и мотора са унутрашњим сагоревањем…

Ова странка сматра да треба укинути промет сертификата за емитовање гасова са ефектом стаклене баште

„Ова трговина сертификатима потпуно је неподесна за постизање циљева климатске политике“, наводи се у нацрту изборног програма нове странке, који је био доступан и „Шпиглу“.

Поред тога, ова партија позива на неограничену употребу мотора са унутрашњим сагоревањем и повратак на увоз нафте и гаса из Русије.

Алијанса Саре Вагенкнехт званично је основана прошле недеље и жели да се први пут кандидује на европским изборима 9. јуна. Нацрт програма требало би да буде разматран на партијској конференцији 27. јануара.

Против ширења ЕУ

У нацрту се суштински критикује ЕУ у њеном садашњем облику и позива на њену „демонтажу“ (распуштање).

Циљ је формулисан на следећи начин: „Оно што се може боље и демократски регулисати на локалном, регионалном или националном нивоу не сме бити препуштено регулаторном лудилу технократије ЕУ.“

У нацрту програма наводи се и да буџет ЕУ не треба даље да расте и да ЕУ не треба да има сопствене приходе. Поред тога, за сада не би требало да се додају нови чланови, укључујући Украјину.

„Мораторијум на проширење ЕУ је неопходан“, наводи се.

Позив на забрану извоза оружја у Украјину

С друге стране, у нацрту се залажу за већу независност.

„Европа мора да постане самосталан актер на светској сцени, уместо да буде пион у сукобу великих сила и вазала.

Европа такође „не би требало више да буде дигитална колонија Сједињених Држава“, већ јој је потребна једна независна дигитална инфраструктура.

Што се тиче сукоба у Украјини, наводи се да је то „крвави прокси-рат који је између НАТО-а и Русије“.

Рат је „војно започела Русија, али га је Запад могао спречити и могао је бити давно окончан“, додаје се да су неопходни прекид ватре и мировни преговори.

„Да би се Русија мотивисала да започне преговоре, у овом случају би требало понудити моменталну обуставу извоза оружја у Украјину“, наводи се.

Извор:
WEBTRIBUNE