Портпарол канцеларије председника Кеније Хусеин Мухамед: У Србији отворено 20.000 радних места за наше грађане

gradiliste

Хусеин Мухамед, портпарол канцеларије председника Кеније, најавио је нове прилике за посао „преко гране“ за своје грађане.

Објавио је да је за њих отворено 20.000 радних места у Србији, сви у грађевини и у сектору услуга.

Мухамед је истакао да је то резултат напора њиховог председника да пронађе иностране партнере и да ће ускоро бити завршени формални преговори за отварање радних места за Кенијце. Он је навео следеће податке:

Немачка: 250.000 послова;

Израел: 30.000 послова у пољопривреди, 3.000 већ од марта;

Србија: 20.000 послова у грађевини и сектору услуга;

Русија: 10.000 послова.

Како су недавно саопштили из Националног завода за запошљавање Србије, 2023. године су издате 52.184 дозволе за стране раднике, од чега 9.877 женама. У поређењу са годином пре, издато је 17.000 дозвола више, од чега 2.900 дозвола више женама.

Највећи број страних радника нам је у 2023. години стигао из Кине, Турске, Русије, Индије, Кубе, Македоније и Украјине, док су се на том списку у 2022. налазили и радници из Непала и Шри Ланке.

Они су током прошле године попунили следећа радна места:

– зидар, тесар, армирач, израђивач горњих делова обуће, водоинсталатер, керамичар, бравар, конфекцијски шивач, заваривач-резач гасом;

– возач теретњака, фасадер, молер-фарбар, електрозаваривач, електроинсталатер, израђивач кабловског прибора и прикључака;

– столар, кувар, пекар, кројач, машински техничар, медицинска сестра, конобар, грађевински техничар;

– књиговођа, возач аутобуса, возач теретног моторног возила, рударски техничар, козметичар, благајник…

Извор:
НСПМ