Поништена одлука о експропријацији на Северу; Ненезић: Чекамо правоснажност па шаљемо захтев да уклоне базе

javna-rasprava-kosovo-mapa

Основни суд у Приштини – одељење за Управна питања – одлучио је да поништи одлуку косовске владе о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток која је донета маја месеца прошле године. Полицијске базе које су изграђене још пре покретања поступка експропријације, међутим, ипак остају ту где јесу, каже за КоССев правни заступник једног од мештана чија је земља експроприсана, Драгутин Ненезић. Тврди да се Основни суд уопште није ни бавио стањем на терену, али и најављује захтев за уклањање база након правоснажне пресуде.

У пресуди у коју је КоССев имао увид се наводи да је донета крајем прошле годне у управном спору који су покренули Срби са Севера Косова – М. Ј, којег заступа Драгутин Ненезић и Ј. Ј. из Зубиног Потока, којег заступа Марко Јакшић, а против косовске владе.

Тужба је поднета још 21. јуна прошле године с циљем да се поништи одлука косовске владе број 09/142.

Главно рочиште одржано је 15. децембра прошле године, а суд је свега неколико дана касније одлучио да усвоји тужбу и поништи прелиминарну одлуку о експропријацији земље.

Реч је о одлуци којом се одобрава експропријација непокретности за, како се наводи у документу „реализацију инфраструктурних пројеката од јавног интереса.

Одлуком су обухваћене катастарске површине у Лепосавићу и Зубином Потоку, односно – Бистрица, Шаљска Бистрица, Дрен, Лешак, Кошутово и Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик.

Суд је оценио да косовска влада у овој одлуци није јасно образложила и аргументовала зашто је у конкретном случају потребно извршити експропријацију непокретности и да власницима парцела није разјаснила за шта ће се конкретно експропријација извршити и како ће се вршити законска јавна сврха у случају експропријације.

Против ове пресуде дозвољена је жалба Апелационом суду у року од 15 дана од дана пријема исте.

Предмет је враћен косовској влади на поновно разматрање и одлучивање.

Ненезић: Све је враћено на почетак, базе остају

Заступник једног од тужилаца, Драгутин Ненезић, у вечерашњој изјави за КоССев потврдио је да му је одлука суда достављена.

Каже да се пресуда о поништавању одлуке косовске владе о експропријацији односи на све власнике парцела у Зубином Потоку, а не само за имовину особе коју је заступао.

„Поништена је цела одлука са свим парцелама које су њоме обухваћене. Када се за једног поништи, она има дејство према свим власницима“, казао је Ненезић.

Према његовим сазнањима, иста пресуда донета је претходно и у поступку који су грађани из општине Лепосавић покренули против косовске владе, такође због експропријације земље.

„Сада је све заокружено, поништено је и за Лепосавић и Зубин Поток и све је враћено на почетак“.

Ненезић најављује могућност да косовска влада поднесе жалбу на одлуку Основног суда.

„Али генерално, ту нема много простора јер је одлука поништена због тога што не ваља. И да се жале, за такву лошу одлуку – суд ће поново потврдити у нашу корист. Она ће пасти свакако“, оцењује Ненезић.

Он, међутим, очекује да ће косовска влада донети нову одлуку о експропријацији, наводећи да је то суштина пресуде Основног суда.

„Да ли ће се, када то десити, како ће то да изгледа, то ћемо тек да видимо, ово је само први корак“, додао је.

Овај правни заступник прецизира да се стање на терену за сада неће променити, то јест да ће полицијске базе остати ту где јесу.

„Суд се није бавио тиме. Они се уопште у пресуди нису осврнули на стање на терену, него су се само бавили одлуком и рекли да је она лоша. Наш аргумент је од самог почетка био да је основни проблем то што је нешто већ урађено, па су нешто тако урађено (изграђене полицијске базе), накнадно покушали да озаконе одлуком. Суд у тај део није ушао, већ оставља негде могућност да уколико се донесе нова одлука, у новом поступку који ће да буде бољи него претходни, да се стање на терену озакони“, казао је.

Ипак, најављује подношење захтева Косовској полицији за уклањање база, а након што пресуда о експропријацији буде правоснажна.

„Ми ћемо свакако да тражимо од Косовске полиције да се базе уклоне. Сачекаћемо правоснажност пресуде. Надамо се да се Влада неће жалити, ако се буде жалила, чекаћемо да по тој жалби буде пресуђено и онда ћемо тражити уклањање пре него што се донесе нова одлука“, казао је.

А уколико косовска влада донесе нову одлуку, Ненезић објашњава да ће и њу покушати да оборе „уколико треба“, односно у зависности од њене садржине.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ