Нормализација убиства цивила у Гази

gaza narod

Пише: Александар Павић

Ако се данас може правдати масовно убијање жена и деце у Гази, онда се то сутра може правдати било где у свету.

Према последњим подацима, израелска војска је у распону од око 3 месеца побила преко 22.000 Палестинаца у Гази, од којих преко две трећине чине жене и деца. За западне владе је то проблем. Али, како се чини, не због стравичног броја убијене нејачи, већ због лоше перцепције коју то ствара у њиховој јавности. Кад би то све некако могло да прође неопажено, где би им био крај…

Међутим, не пролази неопажено. Све више људи, на чијем се програмирању и десенситизацији радило деценијама уназад, ипак запажа, и згрожено је. У САД, унутар Демократске партије је настао озбиљан расцеп између оних који безрезервно подржавају Израел и оних код којих израелско понашање изазива мучнину и бес.

Млади Американци у алармантно – са становишта Израела и његових заштитника – великом броју осуђују израелско понашање и траже да њихова земља прекине са дотоком оружја Израелу. У западној Европи, сада већ бројно исламско становништво се све отвореније буни против више него благог и толерантног односа према Израелу. Јужна Африка је тужила Израел за геноцид Међународном суду правде…

Но, све то врло мало утиче на понашање западних влада, а поготово америчке. Блинкен – који наглашава да у Израел долази не само као високи амерички званичник, већ и ”као Јеврејин” – заобилази Конгрес како би послао додатну помоћ Израелу, док јастребови попут сенатора Линдзија Грема отворено позивају на рат против Ирана и, наравно, безрезервну подршку Израелу.

Другим речима, масовно и свесно убиство на хиљаде палестинских цивила се не перципира као морални, већ као пи-ар проблем од стране западног естаблишмента, односно дубоке државе. И то је подједнако алармантно као и само убијање. Зашто? Зато што рат у Гази иде у правцу ескалације, и зато што та ескалација може да увуче читав свет у сукоб, непосредно или посредно. А масовно убијање жена и деце је сада од стране Израела и политичког Запада нормализовано.

И није реч само о томе што то наговештава још бруталније и безобзирније ратовање широм света од стране САД и њихових „савезника“ – а заправо вазала – већ и о томе што ће сада и други бити охрабрени да показују подједнак презир према цивилним жртвама.

Запад је изгубио оно мало кредибилитета који му је преостао, и било какве будуће моралне придике на рачун неког другог изван пројектоване „златне милијарде“ биће дочекане онако како и заслужују – са презиром, односно са још већим презиром него до сада.

Ако израелско „право на самоодбрану“ легитимише и масовно убијање цивила – ко може да кредибилно осуди или спречава и друге да слично поступају, позивајући се на исти принцип?

Али упоредимо за тренутак израелско-западни однос према убијању цивила и руски. На првом месту, број убијених цивила у Гази је за само три месеца скоро два и по пута већи од броја страдалих украјинских цивила за скоро две године руске специјалне војне операције (око 10.000).

Ипак, Русија је та коју западни политичари и медији сатанизују. Дакле, опет та стара прича – ако си амерички пријатељ, све ти је дозвољено, али ако си непријатељ, ништа ти није дозвољено, односно ништа ти се не толерише или прашта, и све што радиш се изврће и лажно представља. Срби у томе имају већ дебело искуство.

Једно од оправдања које се нуде за израелско понашање је да су израелски цивили били мета Хамасовог терористичког напада 7.10.2023. и да је, стога, свака врста одмазде дозвољена против терориста. На страну то што је западно-израелски наратив о 7. октобру пун рупа, погледајмо став Владимира Путина изречен после новогодишњег злочиначког бомбардовања цивила у Белгороду.

Током недавне посете једној војној болници, дошло је до следеће размене:

Денис Шамаљук: Друже Врховни команданте, ја сам наредник Шамаљук. Имам питање. Од самог почетка специјалне операције, наши непријатељи константно и редовно гранатирају пограничне територије, убијајући цивиле и децу, уништавајући села и градове. Имам следеће питање за Вас. Да ли сматрате да је могуће и неопходно предузети оштрије мере против супарника тако да им више не буде падало на памет да чине оваква зверства?

Владимир Путин: Оно што се десило у Белгороду је наравно терористички напад. Зашто? … Зато што су напали из вишецевног ракетног бацача. Као војници, ви знате шта је то. То оружје није селективно, оно гађа рејоне. Ово оружје је погодило сам центар града, где су људи шетали уочи Нове године. То је био циљани удар на цивилно становништво. Наравно да је то терористички напад, нема другог начина да се опише. Да ли би требало да узвратимо истом мером? Наравно да бисмо могли да гађамо тргове у Кијеву или било ком другом граду. Али, Денисе, тамо се шетају деца, мајке са колицима. Разумем, јер сам и сам веома љут, али хоћу да те питам: да ли нам је то потребно, да циљамо тргове?

Денис Шамаљук: Не, не говорим да то треба да буде против цивилне популације, већ специфично против војне инфраструктуре…

Владимир Путин: То је оно што и радимо.

Да су Руси ратовали као Израелци у Гази, рат у Украјини би давно био завршен. Говорећи о нашим просторима, да су Срби ратовали онако како их оптужују да су ратовали, мало би другачије изгледала мапа бивше Југославије.

Али нису – ни једни ни други. Међутим, пошто смо означени као непријатељи, то се на Западу не вреднује нимало. Западне лажи о нама треба коначно и трајно одбацити. И треба се што пре наоружати и спремити, вратити војни рок и предвојничку обуку, и зауставити сулудо разоружавање Србије. Јер ће они, ако треба, претворити цео свет, па и наш регион, у Газу, и прогласити то „самоодбраном“. Уз мноштво „колатералне штете“.

Врли нови свет после Газе ће бити ружан и зао – док год исти људи буду управљали политичким Западом.

Извор:
РТ