Дан Републике Српске – свечани дефиле са 3.000 учесника

SVEÈANA AKADEMIJA
БАЊА ЛУКА – Програм обележавања Дана Републике и 32 године њеног постојања биће настављен данас у 10 часова полагањем венаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу.

Уручивање одликовања заслужним институцијама и појединцима предвиђено је у 12 часова у Културном центру Бански двор. Седница Сената Републике Српске биће одржана у Палати Републике у 14 часова. Централни догађај, свечани дефиле биће одржан на Тргу Крајина у 17 сати на којем ће учествовати око 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова, јавног и цивилног сектора Републике Српске.

Након дефилеа у 19 сати биће одржан концерт на централном бањалучком Тргу Крајине на којем ће наступити регионалне звезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа.

У Народном позоришту Републике Српске у 20 часова биће одиграна представа Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга. Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа, преноси Срна.

На улицама Бањалуке данас се могу видети бројна возила окићена српским тробојкама.

Синхронизовани ватромет у градовима Српске и у Београду

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић договорили су синхронизовани ватромет у 20 сати у свим градовима Српске и у Београду, поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Ватрометом широм Републике Српске и у Београду биће завршенА до сада најспектакуларнија прослава рођендана Републике Српске, која се ове године обележава под слоганом „Симбол слободе“, потврђено је за РТРС из Кабинета председника Републике Српске.

Обележавање Дана Републике Српске почело је полагањем венаца и цвећа на спомен обележја најзаслужњима за настанак и одбрану Српске, затим Свечаном академијом и пријемом који ће уследити у Административном центру Републике Српске у Бањалуци.

12.39 – Република Српска је гарант опстанка нашег народа на својој дедовини

Да нема Републике Српске не би имали ни слободу, а када ње нема, онда се питате шта имате, поручио је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић.

12.26 – Делегација Срба са КиМ положила венац и цвеће на споменик бањалучким бебама

Делегације Срба са Косова и Метохије и Одбора за помоћ Косову и Метохији данас су у Бањалуци, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, положили венац и цвеће на споменик 12 бањалучких беба.

12.10 – Додик: Срби у БиХ ментално су интегрисани са Србијом

Срби у Босни и Херцеговини ментално су интегрисани са Србијом и подржали би евентуалну независност Републике Српске (РС), изјавио је председник Републике Милорад Додик за Франс прес, преноси Хина.

10.10 – Девети јануар за Републику Српску је дан победе, симбол и празник слободе

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас да је 9. јануар за Републику Српску дан победе, симбол и празник слободе, којег се не може и никада неће одрећи.

09.53 – Патријарх Порфирије у Бањалуци служи свету архијерејску литургију

Обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске, јутрос је почело светом архијерејском литургијом коју служи патријарх српски Порфирије у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Извор:
РТВ