Израел објавио план за Газу након рата: У Појасу Газе биће успостављена ограничена палестинска власт. Хамас више неће контролисати Газу, а Израел ће задржати целокупну безбедносну контролу

Israeli soldiers operate in Gaza

Израелски министар обране Јоав Галант изнео је у четвртак увече предлоге за будуће управљање Газом после завршетка рата између Израела и Хамаса, објавио је ББЦ.

Према његовим речима, у Појасу Газе биће успостављена ограничена палестинска власт. Хамас више неће контролисати Газу, а Израел ће задржати целокупну безбедносну контролу, додао је.

Галант је открио нацрт плана медијима пре него што га је поднео ратном кабинету Бењамина Нетањахуа, који је последњих недеља подељен око токо акције која ће уследити у рату против палестинског покрета Хамас, који на власти у Гази од 2007.

Израел задржава контролу Газе

Према Галантовом плану Израел би задржао укупну безбедносну контролу над Газом. Мултинационалне снаге би преузеле одговорност за обнову територије после огромног разарања узрокованог израелским бомбардовањем.

Суседни Египат би такође би имао за сада неспецификовану улогу према плану. У документу се додаје да би Палестинци били одговорни за управљање територијом.

„Становници Газе су Палестинци, зато ће палестинска тела бити надлежна, уз услов да неће бити непријатељских радњи или претњи против државе Израел“, рекао је Галант.

Разговори о „дану после“ у Гази довели су до дубоког неслагања у Израелу.

Неки крајње десничарски чланови владе израелског премијера Бењамина Нетањахуа рекли су да би палестинске грађане требало подстаћи да напусте Газу и оду у егзил, уз поновно успостављање јеврејских насеља на тој територији.

Друге земље, међу којима су и савезници Израела, одбациле су те предлоге као „екстремистичке“ и „неизводиве“.

Иако се предлози Галанта могу сматрати практичнијим од оних које предлажу неке његове колеге из кабинета, палестински званичници ће их вероватно одбацити јер сматрају да се грађанима Газе мора допустити да преузму потпуну контролу над управљањем територијом након што заврши рат, наводи ББЦ.

Нетањаху није јавно говорио о било каквим детаљима о томе како мисли да би требало да се управља Газом.

Сугерисао је да би рат у Гази могао да потраје још неколико месеци, с наглашеним циљем потпуног сламања Хамаса.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен требало би да ове недеље поново посети регион, а очекује се да ће разговарати с палестинским званичницима на окупираној Западној обали и с израелским представницима.

Извор:
НСПМ