Перишић: Прозападни протести у Србији су пропали, Срби не желе ни у НАТО ни ЕУ

deca protest

Амерички амбасадор је „играо двоструку улогу“ схвативши да опозиција не може да победи, па су САД протесте искористиле као средство да „тајно притисну српског председника да попусти америчким захтевима у вези са тзв. Косовом“, оцењује професор Београдског универзитета и српски политиколог

Прозападни протести у Србији су пропали јер Запад у њима не види потенцијал, а опозициона осећања у српском друштву нису довољно јака, изјавио је професор Београдског универзитета и српски политиколог Срђан Перишић.

„Протести су пропали. Организатори протеста не могу да окупе велики број људи, јер не желе сви Београђани који су гласали за прозападну опозицију на изборима да изађу на демонстрације. Млади у Србији нису прозападно, већ национално оријентисани“, казао је Перишић за „РИА Новости“.

Према његовим речима, да би протести били успешни, морају да буду масовни, да трају месецима и да се организују сваки дан.

Како је Перишић истакао, иза тих протеста стоји Запад, али су, како додаје, западне земље разочаране јер схватају да грађани не желе да изађу на улице.

„Амерички амбасадор је тајно подржао демонстранте, али је јавно честитао победницима и председнику Србије Александру Вучићу, јер је схватио да протести неће бити успешни“, оценио.

Осим тога, како наводи, амерички амбасадор је „играо двоструку улогу“ схвативши да опозиција не може да победи, па су САД протесте искористиле као средство да „тајно притисну српског председника да попусти америчким захтевима у вези са Косовом“.

„Због тога се протести у Србији не могу поредити са кијевским Мајданом пре десет година. Друштво у Србији није подељено, као што је било у Кијеву и Украјини 2013. У то време у Украјини је дошло до расцепа друштва на пола и било је безброј прозападних организација које су успеле да привуку младе и елиту. У Србији је 85 одсто грађана против НАТО-а, а више од 60 одсто против ЕУ“, закључио је Перишић.

Извор:
РТ