Русија ће појачати нападе на Украјину – Путин

putin

Председник је инсистирао на томе да Москва неће узвратити неселективним нападима на цивиле, већ ће се уместо тога фокусирати на украјинске војне локације.

Украјински напад за викенд на руски град Белгород, у којем је на десетине цивила погинуло и повређено, био је терористички чин, изјавио је у понедељак руски председник Владимир Путин. Кијев неће остати некажњен када се упусти у такве активности, упозорио је он.

Председник је инсистирао на томе да Москва неће узвратити неселективним нападима на цивиле, већ ће се уместо тога фокусирати на украјинске војне локације.
Председник је то изјавио на Нову годину у војној болници у Москви, где се сусрео са руским војницима рањеним током војне операције која је у току. Један од војника питао је Путина о његовом мишљењу о украјинском удару на Белгород и приступу Москве одмазди; председник је то јасно описао као „терористички акт“, који је изведен употребом неселективног оружја.
„Овим оружјем су погодили право у центар града, где су људи излазили у новогодишњој ноћи. Само напад, циљани удар на цивилно становништво. Наравно, ово је терористички напад; не постоји други начин да се то опише“, изјавио је Путин. Напори Украјине у борби против терора имају за циљ дестабилизацију Русије и „застрашивање“ становништва земље, објаснио је он.
Русија неће узвратити истом врстом на акције Кијева, иако смо у стању да то учинимо, нагласио је Путин. „Наравно да можемо, способни смо да бомбардујемо Кијев и било који други [украјински] град“, изјавио је председник.
Уместо тога, Русија ће наставити да гађа украјинска војна средства и инфраструктуру, изјавио је Путин, упозоравајући да ће број таквих удара расти. Терористичке активности украјинских власти неће остати без одговора, нагласио је он.

Наравно, ниједан такав злочин, а ово је свакако злочин против цивилног становништва, неће остати некажњен, у то нема сумње.

„Ударамо високопрецизним оружјем на центре одлучивања, на локације окупљања војног особља и плаћеника, на друге чворове ове врсте, на војне објекте, пре свега. И они су прилично болни, ови удари. То ћемо наставити да радимо“, изјавио је Путин.
Белгород, као и други региони југозападне Русије, били су изложени поновљеним артиљеријским, ракетним и беспилотним ударима украјинских снага усред сукоба који је у току. Град је у суботу био подвргнут најсмртоноснијем нападу до сада, када је погођен пројектилима испаљеним из вишецевних ракетних бацача.
Муниција је оштетила већи број јавних објеката и стамбених зграда. Напад, који је наводно наредио лично украјински председник Владимир Зеленски, однео је животе најмање 24 цивила, а више од 100 је повређено.
Извор:
ВОСТОК