Кијев у Белгороду користио забрањену касетну муницију; Погинуло најмање 20 људи

belgorod

По налогу руског лидера Владимира Путина, у Белгород је упућена бригада Министарства здравља како би пружила помоћ рањенима

Према најновијим информацијама, 20 особа је погинуло током напада Оружаних снага Украјине на центар Белгорода. Повређено је још 111 људи, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије.

Раније је саопштено да је од 16 страдалих двоје деце.

По налогу руског лидера Владимира Путина, у Белгород је упућена бригада Министарства здравља на челу са министром здравља Русије, као и група људи из руског Министарства за ванредне ситуације, како би пружила помоћ рањенима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков раније данас је изјавио да је двоје деце погинуло, а неколико особа повређено у украјинском гранатирању центра руског града Белгорода.

Поред тога, током напада, неколико граната је погодило стамбени део Белгорода, прецизирао је гувернер.

Омбудсман за права деце Марија Лавова-Белова саопштила је да се четворо деце налази на реанимацији у тешком стању и да је укупно рањено 17 малолетних лица.

Министарство одбране: Кијев користио ракете са забрањеном касетном муницијом

Министарство одбране Русије саопштило је да је Кијев извршио неселективни ракетни напад на град.

Како се наводи, примењене су две ракете „ољха“ са забрањеном касетном муницијом, а Белгород је гађан и из вишецевног бацача ракета „вемпајер“ чешке производње.

„ПВО је пресрела украјинске ракете и пројектиле из вишецевних бацача, али неки од оборених пројектила и део касетне муниције пали су на град“, истиче се у саопштењу.

„Овај напад неће проћи без одмазде“, саопштило је Министарство напомињући да ће руска војска наставити да гађа искључиво војне објекте и инфраструктуру која је са њима повезана.

„Кијевски режим, починивши злочин, покушава да одвуче пажњу са пораза на фронту и да испровоцира сличне акције“, истакло је Министарство одбране.

Истакли су да би, у случају директног поготка касетне муниције, а не фрагмената, број жртава међу цивилним становништвом био знатно већи.

УН осудиле напад

„Напади на цивилну инфраструктуру и цивиле представљају кршење међународног хуманитарног права и неприхватљиви су“, саопштила је канцеларија званичног представника генералног секретара УН за „РИА Новости“, коментаришући напад Кијева на Белгород.

Из УН додају да напади на цивилну инфраструктуру и цивиле неће бити толерисани.

Америка о нападу

„Сједињене Америчке Државе не охрабрују и не одобравају Украјини да изврши нападе сличне нападу на Белгород“, саопштено је „Спутњику“ у америчком Стејт департменту.

Портпарол Стејт департмента додао је да су САД „јасно ставиле до знања да не охрабрују и не одобравају такве нападе“.

Висок ниво опасности од тероризма

Украјинске оружане снаге редовно гранатирају руске пограничне територије, изводе ударе беспилотним летелицама и спроводе саботаже, навела је руска агенција.

Конкретно, синоћ је украјинска војска, такође, покушала ракетама да нападне Белгородску област. Руске снаге ПВО су уништиле 13 ракета.

Осим тога, оштећено је 10 приватних кућа, два аутомобила и водовод.

Од 11. априла 2022. године успостављен је висок (жути) ниво опасности од тероризма широм Белгородске области.

То је неопходно због заоштравања ситуације на украјинско-руској граници и појачане активности украјинске војске у пограничним областима.

Белгород је, подсетимо, једна од најчешћих украјинских мета ван линије фронта. Велики део становника одатле је зато евакуисан.

На мети напада данас се нашло и још једно село у истој Белгородској области, село Уразово. Тамо је погођен један спортски комплекс и око 20 приватних домова.

Само ове ноћи на Белгородску област испаљено је више од 10 ракета, а уништено је њих 13.

Извор:
РТ