САД шаљу додатну војску на КиМ: Батаљон Националне гарде Ајове ће остати девет месеци и имаће примарну мисију у извођењу директних ваздушних операција

kfor

Док се Србији не дозвољава да на простор Косова и Метохије пошаље до 1.000 војника, на шта има право по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, Америка шаље додатни батаљон у јужну српску покрајину.

Тик пред крај године, у петак ће на КиМ бити распоређена 33 војника, као подршка мировној операцији НАТО која је већ присутна на тој територији, преносе медији у Приштини.

Група гардиста из Ајове ће према саопштењу остати девет месеци и имаће примарну мисију у извођењу директних ваздушних операција, допуни горива и подршци САД савезницима и локалним безбедносним снагама.

„Међународна мировна мисија коју води НАТО је одржива мисија, која је фокусирана на локалну и регионалну стабилност унутар земље и источне Европе“, наводи се у саопштењу.

Од тензија крајем маја на северу, где је дошло сукоба локалног становништва са полицијом, а онда и са војницима Кфора, те инцидента у Бањској, НАТО је појачао своју спремност на административној линији са централном Србијом.

Чланице НАТО-а су од маја месеца појачале међународну војну мисију на Косову за 1.000 војника. Немачка је најавила распоређивање додатних војника за следећу годину, тако да ће мисија Кфор бројати око пет хиљада припадника.

Извор:
НСПМ