УНИЦЕФ НИЈЕ НА СТРАНИ ДЈЕТИЊСТВА: ПРИРУЧНИК О 2+72 РОДА У ШКОЛАМА СРПСКЕ?

џендер-геј-род

Родитељи и учитељи: ПАЖЊА – приручник који није примјерен за рад са дјецом је стигао у школе. Ако нас питате и ми, као родитељи, имамо шта да кажемо! – поручују из УГ Родитељи за права дјеце.

УНИЦЕФ одавно није више на страни д‌јетињства. Уз нормалне процедуре учења подваљује нам кроз разне програме идеологију, лажну науку, тзв. „родну теорију“ (родну идеологију, родну равноправност) која полако припрема јавност и школство на прелаз са заштите и равноправности полова на равноправност родова и врши сексуализацију дјеце, заједно са домаћим невладиним организацијама и удружењима.

Обратите пажњу да у овоме учествује „Друштво психолога РС“ које вјерује да је родна идеологија „наука“ и они те ненаучне идеје гурају на многим мјестима, што је засад тешко уочљиво већини родитеља и дијелу наставног кадра. На својој страници пишу: „У креирању приручника директно су учествовали стручни сарадници из основних и средњих школа Републике Српске, а настао је у сарадњи са удружењем Генесис Пројецт уз подршку УНИЦЕФ-а у БиХ у оквиру пројекта „Ако нас питате, имамо шта да кажемо”.“

Можда овај наш кратки текст мало затвори Овертонов прозор невладиним и међународним организацијама на путу покушаја уништења традиционалне породице и дјеце.

Родна теорија и принцип који насиље покушава ријешити полазном основом да је патријархално васпитање криво за насиље је потпуно и дубоко етички и научно погрешан. Та ненаучна, неприхватљива и штетна теза мора бити што прије напуштена пошто постоје боља васпитно-образовна рјешења. Овакви психолози не могу да помогну ни дјеци, ни одраслима, нити друштву, јер своја знања темеље на ненаучној тзв. родној идеологији.

Приручници „Питамо вас шта/што желите знати о …“

дио текста из приручника на Републику Српску:
…“Радионице на креативан начин пропитују ставове о темама менталног здравља, постојања штетних друштвених норми, родне равноправности и насиља, укључујући предрасуде и стереотипе. Хомогене радионице имају за циљ стицање увида и промјену перспективе, а радионице у којима заједно учествују родитељи и дјеца, осим овога, усмјерене су на међусобно повезивање, разумијевање и комуникацију.“ Приручник кроз вјежбе обрађује типичне родне улоге.
дио текста из приручника за ФБиХ:

…“Исто тако, родна равноправност, типичне родне улоге и сексуална оријентација могу се уклопити у различите теме у настави биологије, хисторије, географије, па и вјеронауке, али тако да потичу ученике на разговор, прихваћање различитости и развијање друштвене толеранције, а не учење напамет.“
Линкови за приручнике

Друштво психолога- приручник за РС

Џенесис Пројект – приручници за ФБиХ

ШТА ОВО ЗНАЧИ У ПРАКСИ, ШТА ЈЕ ЦИЉ ПРИРУЧНИКА У БИХ?

На почетку, у неколико школа у РС тестно је уведен овај приручник, а намјера је да га прате све школе. Наставно особље из школа је завршавало једнодневну обуку „Друштва психолога РС“ за провођење радионица из приручника. Уобичајено је да особа која заврши обуку касније одржава радионицу за родитеље и радионице за дјецу. Радионице за дјецу се одржавају на часовима одјељенске заједнице.

Сексуална оријентација не може и не треба бити тема у основној школи. Старији разреди проучавају репродуктивне органе и могу учити о репродуктивном здрављу, али убацивање проучавања оријентација је сексуализација дјеце, нарочито у млађим разредима.

dzender

Термини „родна равноправност“, „родни идентитет“ и сл. односи се на социјално конструисане родове („џендере“, којих има преко 70, нпр. астроџендер, аероџендер, списак ЛИНК), не односе се на полове. Људи прихватају ту терминологију мислећи да се ради о полној равноправности (да мушкарци и жене обављају исте послове, буду једнако третирани и сл.), а чак и дио просвјетних радника не увиђа ову обману.

У почетној фази се увијек обрађују „типичне родне улоге“, „традиционалне родне улоге“ мушкарца и жене, али овај приступ има скривене мотиве и лошу етику као основу. Пошто се родне улоге у родној идеологији бирају субјективно, одлука о томе ко је мушкарац, а ко жена (дјечак/дјевојчица) или нешто седамдесето, иде у смјеру како се ко „осјећа“, и зато тема вјежби лако може да иде у корист збуњивања дјеце.

Потребно је вратити ранији термин равноправност полова како би се избјегле манипулације родне идеологије и постепено навикавање на прелаз ка бесмислу.

Немојте мислити да, ако неки разредни старјешина спроводи само добре, корисне дијелове приручника, избјегавајући спорне дијелове, то може да тако функционише. Такав свјеснији кадар биће замијењен са ревноснијим, или ће га замијенити генерације које стасавају под идеологијом и пропагандом којима ће све то бити „нормално“, да родну равноправност прошире са полова на преко 70 родних идентитета, користећи исте ове приручнике, јер у њима већ стоје познати родни термини.

Не смије се дозволити да овакви „приручници“ заживе као наставно средство у школама.

Тренутно се налазе у овим школама:

ЈУ ОШ „Милош Дујић“, Челинац
ЈУ Технолошка школа, Бања Лука
ЈУ ОШ „Иво Андрић“, Бања Лука
ЈУ ОШ „Петар Петровић Његош“, Буснови
ЈУ Политехничка школа, Бања Лука
ЈУ Медицинска школа, Приједор
ЈУ Гимназија, Прњавор

Нажалост, тренутно немамо овакав списак школа за ФБиХ. Родитељи, провјерите у школама да ли су им нуђени или да ли користе ове приручнике.

Слика из приручника (верзија за РС) са списком школа из РС и захвалницом за њихов допринос.
Такође желимо да подсјетимо како је програм медијска писменост почео у БиХ, а како је завршио развој почетних идеја у Хрватској или Србији. Можете упоредити изглед приручника, који у Хрватској знатно обухвата родну идеологију, док се у БиХ верзији то још не види.

Извор:
ФРОНТАЛ