Ебрахим Раиси: Убиство команданта Иранске револуционарне гарде Саједа Резе знак је беспомоћности Израела

Ебрахим Раиси

Председник Ирана Ебрахим Раиси поручио је да је убиство команданта и саветника Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Саједа Резе Мусавија знак беспомоћности израелског режима.

„Овај акт је несумњиво још један знак фрустрације, беспомоћности и неспособности ционистичког узурпаторског режима. Дефинитивно ће платити за овај злочин“, навео је Раиси у саопштењу, преноси агенција Тасним.

Претходно су из Револуционарне гарде саопштили да ће Израел патити због убиства Мусавија, који је имао чин гарде бригадног генерала.

„Нема сумње да ће брутални и узурпаторски ционистички режим платити за овај злочин“, наводи се у саопштењу Гарде објављеном на државној телевизији.

Ирански медији су објавили да је Реза убијен у предграђу Дамаска јер га израелске снаге сматрају одговорним за војну сарадњу Ирана и његових подружница у региону.

Портпарол Министарства спољних послова Насер Канаани рекао је државним медијима да: „Иран задржава право да предузме неопходне мере да одговори на ову акцију у одговарајуће време и на одговарајућем месту“.

Палестинска група Исламски џихад осудила је убиство Мусавија као „кукавички чин“, рекавши да је он одиграо виталну улогу у подршци отпору у региону, као и палестинском народу и њиховој ствари.

Раније овог месеца, Иран је рекао да су у израелским ударима убијена два припадника Револуционарне гарде у Сирији који су тамо служили као војни саветници.

Иран је послао стотине гардиста као „саветника“ да помогну у обуци и организовању хиљада бораца шиитских милиција из Ирака, Авганистана и Пакистана да подрже владу у сиријском сукобу.

Борци либанског Хезболаха су такође блиско сарађивали са иранским војним командантима у Сирији.

Извор:
НСПМ