По цену да ме сви замрзе морам рећи истину: Тај план је скоро немогуће поништити!

dejan_mirovic

Тај Француско-немачки план се врло тешко може поништити. Ако би се поништио у Скупштини Србије, према Бечкој конвенцији и начелима међународног права то је мање правне снаге него од онога што је прихваћено у Бриселу, зато што је по Бечкој конвенцији међународно право изнад унутрашњег права, чак изнад Устава. То што се дешава у Србији не интересује оне који су закључили уговор, изјавио је доктор Дејан Мировић, професор међународног јавног права на Правном факултету у Северној Косовској Митровици, приликом гостовања на јутјуб каналу Прави одговор.

Он је рекао да истину мора да каже по цену да га сви замрзе, такође је рекао да никада није чуо за „овакав допринос теорији међународног права“ попут онога што је урадила премијерка Србије Ана Брнабић када је у јеку изборне кампање, након скоро годину дана ставила резерву на Француско-немачки споразум, да то није признање нити важи за улазак Косова у УН.

– Ја заиста никад нисам чуо за такав допринос теорији међуанродног права, али сам чуо за теорију која се зове „истопел“, да након прихватања уговора, усмено или писмено, стране не смеју да поправљају своје позиције – указао је Мировић, а затим наставио:

– Нема резерве која је ретроактивна. Резерва се ставља на уговор који се доноси, а резерва на све наше уговоре које смо прихватили је апсолутни апсурд и замајавање нашег гласачког тела.

Он је објаснио да сагласност Александра Вучића јесте усмена, али да се у случају председника, премијера и министра спољних послова прихвата и усмена сагласност. Да је Вучић ставио резерву приликом тих разговора на чланство лажне државе Косова у УН или на де факто или де јуре признање, тако нешто би било написано у коначној верзији споразума, истакао је Мировић.

Он је ипак открио два начина како се тај споразум може поништити, а један од њих се нимало неће допасти Александру Вучићу. О свему томе детаљније погледајте на каналу Прави одговор.

Извор:
ПРАВДА