Дејан Баљошевић: Међу Србима на КиМ владају апатија и безнађе, на изборима победила власт која спроводи тихо признање Косова

prizren

1. Можете ли ми дати ваше мишљење о тренутној ситуацији на Косову за Србе?

Тренутну ситуацију међу Србима на Косову и Метохији карактерише велика апатија и безнађе, због неизвесности којом су константно изложени. Прихватање тзв. Француско-немачког плана за нормализацију односа између Србије и тзв. Косова од стране председника своје државе, који предвиђа „де фацто“ признање независности тзв. Косова, их додатно онеспокојава и убија задњу наду да ће, након његове евентуалне примене, моћи да живе у оквиру граница своје државе. Због тога са жаљењем све више увиђају да је њихов 24-годишњи отпор сепаратистичким властима у Приштини и колективном Западу, који безусловно подржава албанску тежњу за отцепљењем, био узалудан. Беспомоћно посматрају како се сваким даном, са сваким преговарачким уступком албанској страни, све више удаљавају од своје матичне државе и све више, против своје воље, постају грађани неке нове импровизоване државе.

Недавно су Србији одржани парламентарни избори на којима је опет победила актуелна власт, коју Запад подржава упркос томе што је тоталитаристичка, само зато што поданички спроводи његову агенду о тихом признавању Косова.

2. Пишем о главној великој подршци УЧК на Косови чак и међу младима. Има много споменика и застава у градовима, итд. Како ви то видите?

Да вас потсетим да је тзв. УЧК по оснивању најпре од стране америчке администрације била проглашена за терористичку организацију а затим се Запад досетио да му борци тзв. УЧК могу послужити као истурена пешадија која ће НАТО-у припремити пут за умарширање на територији православне Србије, коју су видели као непријатеља својих интереса у свом походу ка Истоку и проширењу према границама Русије. Тако је дошло до поклапања интереса НАТО-а и албанских сеператиста, што је најпре покренуло сихронизоване пропагантне а затим и војне акције према Србима које су довеле до садашњег стања на Косову и Метохији. Међутим и поред садашње окупације српске покрајине и Запад и Албанци знају да нису до краја завршили свој посао око стварања независне државе Косово, све док Србија не призна ту независност или не престане да јој се противи. Због тога врше страховит притисак на државу Србију да то коначно учини и у садашњем председнику Србије виде личност која би то могла да им омогући, уцењујући га ускраћивањем подршке његовој недемократској и тоталитаристичкој власти.

Да Албанци и поред огромне подршке Запада нису сигурни у своју независност говоре и бројне албанске заставе и споменици подигнути пострадалим борцима тзв. УЧК поред главних путева, којима обележавају освојене територије које сада у потпуности контролишу. Кад већ не могу легално и законито да у најважнијим међународним организацијама остваре своју независност, онда покушавају да барем визуелно покажу да Косово сада припада њима. Поред Албанских и косовских застава на појединим местима се могу видети и заставе западних земаља, које би требало да потсете Србе ко су им савезници, не би ли, плашећи се њихове војне моћи, коначно одустали од Косова.

3. Да ли мислите да је позитивно да вође УЧК-а могу бити осуђени на затворску казну у Хашком суду. Како ће (или, како би) за вас изгледала права правда?

Као што сам рекао Запад и тзв. УЧК су били савезници у пројекту отцепљења Косова од Србије и није логично, нити реално да се савезници међусобно оптужују за ратне злочине. Међутим, због апсолутне подршке албанском сеператизму оличеном у герилској борби тзв. УЧК са легалним безбедносним снагама Републике Србије, Запад има потребу да се прикаже као иоле објективна страна, па је могуће да ће поједине вође тзв. УЧК у Хагу бити осуђени неким минималним казнама, при чему ће се водити рачуна да се њихова, наводно, праведна борба за независност, до краја не дескридитује. Срби нису навикли да се Запад према њима опходи праведно и зато у Хагу не очекују никакву правду. Заправо Специјални суд у Хагу је имао улогу да оправда НАТО агресију на Србију, па је за ратне злочине почињене на простору бивше СР Југославије, осудио највећи број Срба и то максималним казнама затвора, проглашавајући Србе главним и јединим кривцима за крвави распад СР Југославије.

Ораховац, 20.12.2023. год.
Питања новинара часописа „New Eastern Europe“, Киана Сеара:     

Дејан Баљошевић је потпредседник СНВ КиМ.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ