Шест земаља ЕУ против безбедносних гаранција за Украјину

zastave

Документ нису потписале Аустрија, Хрватска, Мађарска, Пољска, Словачка и Малта

Шест земаља Европске уније није потписало Декларацију о безбедносним гаранцијама за Украјину, саопштио је заменик шефа кабинета украјинског председника Андреј Сибига, преноси украјинско издање „Страна“.

Документ нису потписале Аустрија, Хрватска, Мађарска, Пољска, Словачка и Малта.

„Мислим да све те државе имају политичку вољу да постану потписнице декларације“, казао је Сибига.

Шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак је претходно именовао низ европских и НАТО земаља које се још увек нису придружиле безбедносним гаранцијама за Украјину, оценивши да те „државе треба подстаћи да подрже декларацију“.

„Украјина је спремна да са консултација пређе на билатералне преговоре са земљама ради закључивања споразума о безбедносним гаранцијама. Важан део билатералних споразума биће одредбе о заједничкој одбрамбеној производњи“, навео је Јермак.

Он је раније изјавио да се нада да ће се безбедносне гаранције за Украјину потписати пред самит НАТО-а у Вашингтону 2024. године, напоменувши да оне морају остати на снази док Украјина не уђе у Алијансу.

У јулу су земље Г7 усвојиле декларацију о посвећености дугорочној безбедности Украјине, што укључује обуку украјинске војске, пружање обавештајних информација, обезбеђивање модерне војне опреме на копну, мору и ваздуху, подршку иницијативама за сајбер одбрану итд.

Крајем августа шефица француске дипломатије Катрин Колона изјавила је да су на самиту НАТО-а, који је одржан у јулу у Вилњусу, земље Г7 одлучиле да склопе билатералне безбедносне споразуме са Украјином.

Извор:
РТ